Podkroví s dotekem slunce

Podkroví s dotekem slunce

(8. 12. 2022) Mooza architecture

   
 
 
 
 

Podkroví s dotekem slunce

Tmavý, malý a až stísněný prostor… I tak by se dalo popsat jedno vršovické podkroví před tím, než prošlo kompletní rekonstrukcí v naší režii. Cílem bylo pozvat do tohoto bytu více slunce – a to ve všech myslitelných rovinách.

Podlahovou plochou poměrně malé místnosti neměly dostatek přirozeného osvětlení. Jediné místo, kde byl cítit již od počátku potenciál, byl hlavní obývací prostor s kuchyní, který dosahoval v zadní části díky šikmé střeše do hezké výšky dvou pater.

Jak se tedy popasovat s nevýhodami a zvýraznit přednosti tohoto bytu? Řešení jsme našli v maximálním otevření všude, kde to bylo možné, a v optických hrátkách, které zprostředkují velkorysý dojem i na malé ploše. Zároveň byl využit každý kout, například v zešikmené nice na straně obývacího pokoje našla své místo na míru vyrobená pohovka s úložnými prostory pod sedáky.

Nejvyšší místo bytu nad kuchyní jsme využili netradičně použitím horizontální bezpečnostní sítě, do které je možné skočit po výstupu ze schodiště. Síť zabírá v podstatě celou půdorysnou plochu kuchyně a vzhledem ke své nosnosti dovoluje, aby v ní řádilo či odpočívalo i více lidí najednou. Nejoblíbenější je u dětí, ale zalíbení v ní najdou i pozorovatelé, kteří se chtějí pokochat děním v kuchyni. Mají totiž možnost nahlédnout pod pokličku doslova z ptačí perspektivy.  

Materiálové řešení se opět snaží o maximální vzdušnost. Převaha bílé barvy na stěnách byla tedy jasnou volbou. Nábytek je převážně z běleného javorového masivu a je rozsvícen jediným barevným akcentem - žlutou horní kuchyňskou skříňkou. Žlutá je použita také jako gradient na stropě z palubek v dětském pokoji.

Speciální péče byla věnována úložným prostorům, kterých ve stávajícím stavu nebylo mnoho. Prostor pod schody jsme tak uzavřeli, umístili zde pračku a nad ni hluboké výsuvné police. V ložnici našla místo malá, ale účelně zorganizovaná šatna. Obojí je kryto masivními dřevěnými deskami s prořezaným dekorem abstrahované (ne nutně naší) sluneční soustavy.


Autorská zpráva
Foto: Tomáš Hejzlar

Autor: Mooza architecture, Ing. arch. Klára Kuncová (Císařovská)
Lokalita: Praha - Vršovice
Projekt: 2017
Realizace: 2019
Užitná plocha: 59 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz