Polyfunkční dům v Brně

Polyfunkční dům v Brně

Brno

(7. 6. 2019) CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS

   
 
 
 
 

Polyfunkční dům v Brně

Chybik+Kristof navrhli stavbu na místo nezastavěné proluky v postindustriální části Brna, vzdálené 15 minut od centra města. Na ploše 269 m2 vybudovali pětipatrovou rohovou stavbu o celkové užitné ploše 1200 m2 se 14 byty a komerčními prostory, která v městské zástavbě působí jako nový orientační bod díky výšce 26 metrů, pojednání fasády a neonové instalaci od umělce Petra Duba.

Nárožní projekt Mlýnská se nachází ve čtvrti, která prochází výraznou přeměnou. Ve stále více proměňovaném jihovýchodě města je jednou z prvních vlaštovek udávající tón transformace oblasti. Výrazný dům v rámci ní funguje jako nový orientační bod díky své výšce a výtvarné práci s fasádou, která výmluvně zrcadlí jeho vnitřní uspořádání a navazuje na okolní stavby respektováním měřítka, výškou říms a parteru. Reaguje také na regulační plán města, podle něhož rušnou křižovatku v budoucnosti čeká zklidnění v podobě parku.
Dominantním prvkem stavby jsou rozměrná okna, odkazující na průmyslové dědictví čtvrti. Jejich rozměry napříč patry výrazně gradují od dvoupodlažního komerčního přízemí přes malometrážní byty až po lofty s terasou a šestimetrovou světlou výškou. Jádrem domu se točí sochařsky pojaté schodiště, jež se vyrovnává s plochou parcely. Výsledná forma nepravidelného polygonu udává bytům atypický ráz a prostorovou jedinečnost. V přízemí se kolem ústředního schodiště vine komerční plocha pro jednoho až dva nájemníky, druhé a třetí patro nabízí osm menších bytů o výměře 40 až 55 m2, ve čtvrtém se nachází čtveřice menších loftových bytů s dřevěnou vestavbou a v pátém dva rozměrné lofty s vestavbou, terasami a výrazně převýšeným interiérem. Všechny prostory propojují materiály železobetonu, jasanového dřeva a bílých zdí i výhledy do okolí – směrem na jih na budoucí náměstí a malebnou Pálavu, na sever do vnitrobloku a také na centrum města včetně Špilberka či Petrova.
Orientaci v přeplněném městském prostoru usnadňuje výtvarné dílo suplující úlohu dřívějšího domovního znamení. Světelná neonová instalace Riders on the Storm výtvarníka Petra Duba parafrázuje bleskový vodič a inspiruje se stejnojmennou písní od kapely The Doors, která zpívá o „domu, uvnitř něhož jsme se narodili“, a dotváří tak dojem stavby, ke které si její obyvatelé vytváří úzký vztah.

Tisková zpráva
Foto: Alexandra Timpau/Alex shoots Buildings; BoysPlayNice

 

Autoři: Ing. arch. Ondřej Chybík, Ing. arch. Michal Krištof, Ing. arch. Ondřej Mundl, Ing. arch. Matej Štrba, Ing. arch. Martin Holý
Developer: skupina T. E.
Obestavěný prostor: 6800 m3
Velikost parcely: 269 m2
Náklady: 40 milionů korun

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.