QUBIX 4 — nová interpretace staré budovy — na Pankráci ožívá stavba ze 70. let

QUBIX 4 — nová interpretace staré budovy — na Pankráci ožívá stavba ze 70. let

(10. 6. 2011) Mimořádná dispozice na mimořádném místě doplněná o nejmodernější materiály, které splňují nejpřísnější estetické i energetické nároky současnosti. Tak by na pražské Pankráci bylo možné několika slovy charakterizovat projekt společnosti S+B Gruppe – rakouské developerské společnosti. Bývalá administrativní budova Průmstavu a ČSOB, která byla dokončena v roce 1976 podle projektu uznávaného českého architekta Jana Štípka, byla loni v létě kompletně odstrojena. Zůstala monolitická železobetonová konstrukce. Ta se dočkala nového jména a do konce roku by měla mít i nový kabát.

 
 
 
 

QUBIX 4 — nová interpretace staré budovy — na Pankráci ožívá stavba ze 70. let

Mimořádná dispozice na mimořádném místě doplněná o nejmodernější materiály, které splňují nejpřísnější estetické i energetické nároky současnosti. Tak by na pražské Pankráci bylo možné několika slovy charakterizovat projekt společnosti S+B Gruppe – rakouské developerské společnosti. Bývalá administrativní budova Průmstavu a ČSOB, která byla dokončena v roce 1976 podle projektu uznávaného českého architekta Jana Štípka, byla loni v létě kompletně odstrojena. Zůstala monolitická železobetonová konstrukce. Ta se dočkala nového jména a do konce roku by měla mít i nový kabát.

 

Investor S+B Gruppe po určitou dobu uvažoval o demolici stávajícího objektu a výstavbě nové výškové budovy, ale nakonec se soukromá developerská společnost S+B Gruppe rozhodla pro jeho celkovou rekonstrukci. Budova má totiž jisté neopakovatelné kouzlo, které v člověku vyvolává pocit potřeby jej zachovat. Objekt tvoří nepravidelně rozmístěné hranoly s pásovými okny a systémem střešních teras, majícím zcela soudobý charakter. Základním developerským záměrem bylo stávající budovu renovovat v souladu s nejmodernějšími trendy jak v oblasti technologií, tak v oblasti ochrany životního prostředí.
 
Mimořádná dispozice s výhledem na Vyšehrad
„Tato budova předstihla dobu svého vzniku nejméně o třicet let,“ je přesvědčen rakouský architekt Martin Tröthan z renomované vídeňské architektonické kancelář Ernst Hofmann, který je autorem projektu modernizace. „Byl jsem překvapen dokonalostí vnitřní dispozice a ideální hloubkou traktů, která zcela odpovídá současným požadavkům na projektování nejkvalitnějších kancelářských prostor třídy A.“ Pronajímatelné plochy jsou velmi variabilní a umožňují společnostem pracovat v otevřených dispozicích (open-space), či rozdělit prostory na menší samostatné kanceláře. Všechna pracovní místa budou mít v obou případech přímé osvětlení denním světlem. Od 1. patra pak mají budoucí zaměstnanci možnost užívat systému střešních teras – ke krátké pauze, nadechnutí, vyřízení nezbytných telefonických hovorů, nebo za hezkého počasí třeba i k obchodní schůzce. Bonusem je pak výhled na kostel svatého Petra a Pavla na Vyšehradě, který se otvírá již z prvního patra.
Hlavní komunikační jádro se sociálním zařízením, výtahy a vstupy do samostatných nájemních celků je umístěno v centru každého patra, při hlavním vchodu od budovy z ul. Štětkovy. Základní půdorysný tvar objektu do písmene C dal vzniknout ještě bočnímu jádru (s výtahy a sanitárním zázemím) s možností samostatné recepce, přístupné z ulice Na Pankráci.
Dispoziční kvality může potvrdit i kotevní nájemce, který obsadil ke konci minulého roku, tedy rok před plánovaným dokončením stavby, celé 4. patro, polovinu 3. patra a část přízemí. Prostory společnosti ABB, které byly pronajaty hluboko před dokončením celkové rekonstrukce, činí přes 20 % z celkové pronajímatelné plochy.
Přízemí se bude pronajímat jako poslední s ohledem na požadavky hlavních nájemců. Zatím se zde počítá s menšími obchody, kavárnou a restaurací.
 
Ambice získat LEED Gold
Rakouská developerská společnost S+B Gruppe se již před rokem rozhodla projektovat a realizovat všechny své budovy podle zásad udržitelné architektury. Budova Qubix na pražské Pankráci by podle předběžných kalkulací a posouzení příslušných parametrů měla dosáhnout až o 15 bodů víc, než kolik je třeba k získání mezinárodně uznávané certifikace LEED Gold. Budova bude energeticky úsporná, mimo jiné z následujících důvodů: Vzhledem ke kvalitě fasády by takřka nemělo být třeba topení. Systém topení i chlazení je umístěn v tzv. chladících stropech, které zajistí nájemcům optimální tepelnou pohodu na pracovišti při podstatných úsporách v energetické náročnosti systému.
Fasádu objektu tvoří systémová pásová okna a kontaktní zateplovací systém. Veškerá okna dostala nové hliníkové profily ve zlato-mosazné barvě z exteriéru a černé v interiéru. Na výplně oken byla použita izolační dvojskla z produkce Saint Gobain. V současnosti se jedná o nejlepší skla na trhu, která odrážejí 72 % tepelných paprsků, ale světlo pohlcují jen velmi omezeně.
Hlavní uliční fasáda orientovaná severně směrem ke Kongresovému centru žádné vnější stínění nepotřebuje. Okna na jih, východ a západ mají ve dvoře vnější kovové žaluzie ve zlaté barvě s centrálním i lokálním ovládáním. Při modernizaci byla také zpevněna statika budovy ocelovou konstrukcí. V době vzniku byla požadována nosnost jen 200 kg/ m2, nyní jsou požadavky nájemců mnohem vyšší. Budoucí nájemci Qubixu mohou počítat s nyní běžným zatížením 350 kg/m2.
Interiérový design si hraje s kvadratickými formami, které tvoří podstatu architektury celého objektu. Hru s kvádry v nejrozličnějších formách naleznete v hlavních komunikačních jádrech, při architektonickém pojednání niky, uvolněné po demontáži původního výtahu „pater-noster“, řešení designu svítidel, sanitárních bloků – zde v plné míře při výběru sanitární keramiky i doplňků – a dokonce v dláždění teras, kde byla použita betonová kostka v dvojbarevném provedení se čtvercovými obrazci.
 
 
Qubix 4 Praha – kanceláře a obchodní prostory, 13 000 m2, osm podlaží, dokončení na jaře 2012.
S+B Gruppe AG je soukromá rakouská developerská společnost, která letos slaví 25 let své existence.

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz