Rekonstrukce a přístavba rodinného domu

Rekonstrukce a přístavba rodinného domu

Praha - Veleslavín

(27. 8. 2015) Martin Čeněk

   
 
 
 
 

Rekonstrukce a přístavba rodinného domu

Nízkoenergetický dům na Praze 6 vznikl kompletní přestavbou a výrazným rozšířením dvojdomu ze 60. let 20. století. Klient zakoupil polovinu domu ve velmi špatném stavu - zadáním bylo vytvořit po technické a energetické stránce maximálně úsporný moderní dům se dvěma byty.

Severní svah, na kterém dům stojí, má pěkný výhled, ale zároveň předurčil uspořádání místností a oken. Ze severní strany je také přístup na pozemek, vstup do domu i vjezdy do obou garáží, z jihu je dům částečně zahlouben ve svahu, navíc ho stíní vzrostlé stromy a nedaleká zástavba. Dům se prosklením otevírá zejména do uzavřenějších partií zahrady, proti svahu.
I proto, že nebyl možný zásah do druhé poloviny dvojdomu, byla respektována původní hmota stavby, z jejího tvaru projekt vycházel. Část přístavby je tedy pojata jako jakési přirozené rozšíření stávajícího domu západním směrem ve shodném tvarosloví, formě i povrchové úpravě. Mezi původní dům a tento koncový prvek pak byla vložena o podlaží vyšší prostá kubická hmota, odlišená materiálem, barvou a formátem oken. Tato vložená hmota je tvarově jednoduchá, její provětrávaná fasáda je obložená cementopískovými deskami v přírodní šedé barvě. Když se zatáhnou venkovní žaluzie ve stejném odstínu, získává strohý charakter, který kontrastuje s bílou a relativně složitou formou původního domu.

 V původní stavbě a polovině šedého kubusu se nachází první byt, řešený pro univerzálního klienta. Má tři podlaží a střešní terasu, která je částečně ozeleněna. Obývací pokoj byl kvůli svažitosti terénu a přístupu světla z jihu umístěn v prvním patře, přisvětlen je pochozím světlíkem ve středu dispozice.
Druhý byt, obývaný klientem, byl řešen v návaznosti na svažitý terén, který v této části pozemku nebyl vyrovnán a zastavěn skleníky a přístavbami. Dispoziční řešení tak reaguje na svah a obývací pokoj je umístěn o půl patra nad vstupní částí domu a je 1,5 podlaží vysoký. Vzniká tak velkorysý, dobře prosvětlený prostor, otevírající se proti svahu do zahrady. I zde je v horním podlaží střešní terasa.
Hlavním prvkem interiéru obou bytů jsou ocelová schodiště. Každé je, co se tvaru týče, řešeno jinak, shodné je ale jeho pojetí - bíle lakované schodiště má zalamované subtilní schodnice, doplněné o výrazné zábradlí z horizontálních profilů z pásové oceli. V bytě investora se schodiště opticky vznáší nad prvními dvěma rameny, která jsou „těžká“ a jejich zábradlí je řešeno jako panel z děrovaného plechu.

Jedná se o zděnou nízkoenergetickou stavbu s výpočtovou roční potřebou tepla 33 kWh/m2a. Vytápění obstarává kotel na peletky v kombinaci s termosolárními panely a integrovaným zásobníkem, topná tělesa jsou konvektorová, umístěná pod francouzskými okny. V obou bytech je instalováno řízené větrání s rekuperací tepla.

Autorská zpráva

 
Místo: Veleslavín, Praha 6
Autor: Martin Čeněk / martin cenek architecture; spolupráce Jan Margold (statika), Roman Schneider (vytápění), Jiří Holub (zdravotechnika), Petr Mánek (elektroinstalace), Doubravka Brouzdová (požární bezpečnost)
Zastavěná plocha: 218 m2 (výsledná)/120 m2 (původní, vč. skleníků)
Užitná plocha: 350 m2 (výsledná, 2 bytové jednotky)/163 m2 (původní, 1 bytová jednotka, vč. přístaveb)

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2012

 
 
 
 
50.0933203
14.3499470
Rekonstrukce a přístavba rodinného domu

Rekonstrukce a přístavba rodinného domu
Praha - Veleslavín

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.