Rekonstrukce atypického bytu v Podolí

Rekonstrukce atypického bytu v Podolí

(15. 5. 2020) SMLXL

   
 
 
 
 

Rekonstrukce atypického bytu v Podolí

Atypický byt v nenápadném pavlačovém domě z 90. let v pražském Podolí prošel kompletní rekonstrukcí, při které architektky ze studia SMLXL vytvořily odvážně minimalistický interiér. Změnily celkovou dispozici, odhalily železobetonový skelet a dvě patra bytu propojily modrým ocelovým zavěšeným schodištěm. To se stalo novou dominantou a jedním z mála barevně výrazných prvků v celém bytě. Majitelé si rekonstrukcí splnili přání bydlet v zajímavém a chytře řešeném bytě a jejich představa se ideálně propojila se stylem SMLXL. Výsledkem je interiér, který je minimalistický i extrovertní zároveň. 

„Potěšilo nás, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Občas slýcháme, že jsou naše interiéry studené a díky surovějším povrchům vypadají jako nedodělané, ale to, že se naše práce nelíbí každému, je v pořádku. Každý vnímáme barvy a jejich odstíny jinak. My třeba vidíme barevnost a živelnost skrytou v deseti odstínech černé nebo šedé barvy, neméně důležité jsou pak i různé struktury a materiály,” vysvětluje architektka Klára Valová, zakladatelka studia SMLXL. Byt v nenápadném pavlačovém domě z počátku 90. let potřeboval upravit dispozici a vyřešit interiér tak, aby z komplikovaného půdorysu – dvě 3 metry široká a 15 metrů dlouhá patra o celkové rozloze 98 m² – vytěžili jeho majitelé maximum.

Nápad očistit původní konstrukce a nechat vyniknout jejich surový hrubý povrch nejvíc ovlivnil výslednou podobu bytu a jeho industriální atmosféru. Architektky Klára Valová a Eva Mohylová odhalily železobetonový skelet s panely a betonový strop a sloupy ještě doplnily betonovou stěrkou na podlaze. Vznikl tak monochromatický základ, který slouží jako malířské plátno pro další výrazné prvky.

Srdcem celého bytu se stalo ocelové zavěšené schodiště potažené výrazným modrým lakem. Barevný prvek pomyslného středu bytu na sebe poutá pozornost a skvěle vyniká v neutrálním prostředí celého interiéru. Schodiště nyní propojuje spodní patro bytu, kde se nachází vstupní hala, kuchyň a toaleta, s horním privátnějším patrem, do kterého architektky umístily ložnici, koupelnu a obývací pokoj s pracovnou.

Největší změnou v uspořádání bytu je přesunutí kuchyně, která byla původně situována hned u vstupu z pavlače. Nově ji architektky umístily na opačný konec patra, což umožňuje přímý vstup na balkon. „Původně majitelé tento pokoj vůbec nevyužívali, sloužila jen jako sušárnu prádla a v podstatě skladiště. Přitom díky balkonu jde o jeden z nejhezčích pokojů z celého bytu. Spojením s balkonem jsme navíc prodloužily plochu a pocit z celého bytu. Najednou tak získal na velkorysosti,” zdůrazňuje Klára Valová.

Industriálně laděný interiér zjemňují elegantní materiály jako je kouřové sklo, jímž je opláštěná digestoř, kůže použitá na čele postele nebo černě mořená dýha na nábytku. Koupelnu rozzářily světla české značky Lasvit, interiér doplnily barové židle dánské designové značky Hay. Všechen ostatní nábytek je vytvořen na míru. SMLXL totiž zastává jasný názor, že byt není showroom. Klientovi se musí přizpůsobit na míru přesně dle jeho konkrétních potřeb.
tisková zpráva

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz