Rekonstrukce baťovského půldomku

Rekonstrukce baťovského půldomku

Zlín, Lesní čtvrť

(25. 4. 2019) Ateliér ellement

   
 
 
 
 

Rekonstrukce baťovského půldomku

Interiér byl řešen v typickém dvojdomku, místně nazývaném půldomek v Lesní čtvrti ve Zlíně. Půldomky byly nejrozšířenějším stavebním typem budovaným firmou Baťa pro své zaměstnance od dvacátých let minulého století až do druhé světové války. Dnes je většina obytných čtvrtí památkově chráněna, a také tento domek se nachází v památkově chráněné zóně. Investorem byl mladý pár, který koupil půldomek s přístavbou garáže. Z finančních důvodů byla hmota přístavby ponechaná, a to i přes nízkou světlou výšku.
Zadáním bylo zrekonstruovat dům po technické stránce a z malých místností vytvořit originální vzdušný interiér při zachování maximálního odkazu na původní podstatu baťovského domku.
Dispozice domku prošla zásadní úpravou. Koupelnu jsme přesunuli do patra vedle ložnice, prostor kuchyně napojili na obývací pokoj vzniklý z bývalé garáže. Další pokoj se nachází v místě staré koupelny. Schodiště je sice v původním stropním otvoru, ale je nové: první tři stupně s mírnějším sklonem a podesta jsou součástí kuchyně, slouží jako prvek na přisednutí. Změněn byl vstup do domu z čelní strany, přes novou šatnu.  Přístup do sklepa je ze zahrady nově vybudovaným schodištěm.

Dle platných regulací není možné okenní otvory v původní hmotě rozšiřovat nebo přesouvat a je třeba respektovat členění oken.  Jediný nový otvor je velkorysé prosklení v severní stěně obývacího pokoje, které je zároveň výstupem na terasu a do zahrady.
Hlavním tématem návrhu se stala práce s vnitřním propojením a vzájemným prosvětlením prostor v domě. Vložený prosklený pás do podlahy podél obvodové stěny propouští denní světlo z oken v patře až do přízemí, večer naopak světlo ze spodních prostor přes barevná skla probarvuje stěny v patře. Prosklený pás je v místě vnitřní komunikace, na rozhraní původní hmoty a přístavby. S denní i roční dobou se v závislosti na slunci mění putování barevných obrazců po podlaze i stěnách. Interiér se tak stává jedním velkým obrazem.
Materiály v interiéru jsme redukovali na minimum. Borová překližka je na podlahách, stěnách i stropu v obytných místnostech, šedá epoxidová stěrka na podlahách, kde je větší zátěž nebo kontakt s vodou. Ostatní stěny a stropy jsou bílé. Důležitým prvkem interiéru je cihla.
Dům byl z exteriéru zateplen, a tak mohly být odstraněny vnitřní předstěny vytvořené dřevěnou konstrukcí s latěmi a silnou vrstvou omítky, která se vzduchovou mezerou vytvářela určitou tepelnou izolaci obvodových stěn z plného cihelného zdiva v tloušťce 300 mm. Po odstranění předstěn bylo odhaleno zachovalé původní zdivo domu. Vzhledem k tomu, že cihly na fasádě byly předešlým majitelem necitlivě opatřeny nátěrem a překryty zateplením a cihelným páskem, rozhodli jsme se je zachovat v interiéru na všech obvodových stěnách původní hmoty domu. 
Obnažením stěn se původní cihelná fasáda dostává natrvalo dovnitř domu. Podélným pásem prosklení ve stropě je zdůrazněno odsazení od cihlové stěny. Sklo je položeno na původním fošinkovém stropu. Nové prvky se tak potkávají s původními.  

Autorská zpráva

Autoři: ellement – Ing. arch. Jitka Ressová, MgA. Jan Pavézka; spoluautorka Ing. arch. Petra Martináková

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.