Rekonstrukce bytu v Botanické ulici

Rekonstrukce bytu v Botanické ulici

Botanická ulice, Brno

(24. 8. 2015) ARCHANTI - Barbora Ponešová 

   
 
 
 
 

Rekonstrukce bytu v Botanické ulici

Byt v modernistickém domě z dvacátých let minulého století vznikl po druhé světové válce rozdělením dvou velkorysých bytů. Podle „jizev“ po příčkách v rákosových stropech se lze domýšlet, kolik pokojíků tu bylo dodatečně vestavěno a časem zase vybouráno. Dnešní majitelé koupili byt v podobě 2+kk. Poměrně prostorná vstupní chodba byla zakončena záchodem, který si v půdoryse zalomenou příčkou zabíral kus velkého uličního okna. Z chodby se vcházelo do dvou obytných místností. Oko architekta při pohledu na proti sobě situované dveře zaplakalo. Zárubně nelícovaly o zhruba 5 cm, což je přesně ta míra, která vás nutí v duchu dveřní otvory srovnávat. Koupelna byla vestavěna do přístavku v kuchyni a vcházelo se do ní skrz panelákové dveře s luxferovým nadsvětlíkem. Koupelna byla tak malá, že se sem vešla jen vana a umývátko. V jednom z pokojů byla na stěně velká diagonální trhlina. Ukázalo se, že za druhé světové války vybuchl poblíž granát a celý dům „nadskočil“ a v tomto místě prasknul. Kuchyňský kout byl v žalostném stavu a původní majitel jej před prodejem bytu vyklidil. V pokojích na podlaze byla zvlněná dřevotříska, ve zdech se skrývaly nevyhovující rozvody, topilo se vafkami.
Na celém prostoru bylo asi nejcennější světlo, které přicházelo třemi okny z východu a jedním menším ze severu. Právě kvalita světla určila základní koncept: nejprve byl byt vyčištěn od všech pozdějších příček a denní světlo se dostalo dovnitř celého prostoru. Jeho rovnoměrnou distribuci podporují dva velkorysé otvory, které spolu s jednolitou podlahou propojily dispozici bytu.
Hygienické zázemí bylo umístěno do vložené servisní krabičky, která oproti původní variantě není cizorodým tělesem v rohu místnosti, ale svojí pozicí spíše usměrňuje plynutí prostoru. Koupelna tak získala poměrně luxusní okno. Dnes díky tomu můžete ležet ve vaně a pozorovat třeba hvězdy. Část stěny koupelny je z mléčného skla, aby byla prosvětlena i vstupní chodba. Pro celkový koncept byla zvolena bílá barva (stěny i kuchyňská linka), která se lazurou uplatňuje i na dřevěné vrstvené bukové podlaze. Lustr Kartell a velkoformátové fotografie Pavla Máry dodávají interiéru výraznou červenou barvu. Dalším nápadným prvkem jsou posuvné interiérové dveře s dýhou ořech polar a renovovaná křesla z ohýbaného dřeva.

Autorská zpráva
Foto:
Karel Poneš

 
Místo: Botanická ulice, Brno
Náklady: 0,7 mil. Kč

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2010

 
 
 
 
49.2067198
16.6001409
Rekonstrukce bytu v Botanické ulici

Rekonstrukce bytu v Botanické ulici
Botanická ulice
Brno

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.