Rekonstrukce nájemního bytu ve Strašnicích

Rekonstrukce nájemního bytu ve Strašnicích

Praha - Strašnice

(18. 9. 2019) Mooza architecture

   
 
 
 
 

Rekonstrukce nájemního bytu ve Strašnicích

Tak trochu svobodomyslná představa o tom, jak by bylo hezké žít bez dluhů, a bez pocitu vázanosti k určitému místu nás s manželem přivedla k myšlence řešit naši bytovou otázku nájemným bydlením. Vysoké ceny bytů nás v tom jen utvrdily. Takže když se kamarád zmínil o tom, že má byt, který pronajímá, a který by potřeboval zrekonstruovat, netrvalo dlouho a dohodli jsme se. Byla to příležitost upravit byt, v kterém budeme bydlet tak, aby nám vyhovoval a zároveň se vyhnout vysoké investici nutné k nákupu bytu. Dohodli jsme se, že rekonstrukci zařídíme a zaplatíme a následně pak budeme v bytě několik let bydlet za snížené nájemné a investici si tedy postupně „odbydlíme“.

Byt se nachází v domě z první poloviny minulého století, který svými třemi podlažími tvoří přechod mezi vysokou zástavnou mladšími bytovými domy a starousedlickými vilkami. Díky tomu jsme si také uvědomili kontrast v orientaci jednotlivých místností – polovina bytu je otočená do poměrně rušné ulice, polovina do klidu sdílené zahrady a zeleně dalších zahrad vilek. A tak vznikla základní myšlenka uspořádat dispozici tak, aby obytné místnosti, které budeme používat aktivně, byly orientovány do zahrady a ostatní do ulice. Toho se podařilo dosáhnout přemístěním záchodu a koupelny do středu dispozice. Na jejich místě pak mohla vzniknout kuchyně osvětlená hned třemi okny. Kuchyně je od předsíně oddělena pouze na míru vyrobenou skříní, která je podle potřeby přístupná z předsíně i z kuchyně. Obsahuje kotel, tyč na kabáty a tašky, lednici a spoustu dalších úložných prostor.

Jediným požadavkem majitele bytu bylo zachovat možnost v budoucnu byt pronajímat více studentům nebo mladým lidem a tedy zachovat dostatečné soukromí. V původním stavu měl byt dvě koupelny, to bylo v případě sdíleného života více lidí výhodou. Dvě koupelny jsou ale pro mladou rodinu v tak malém bytě zbytečným komfortem, proto jsme jednu koupelnu využili jako komoru. Je ovšem upravena tak, že v případě potřeby nebude složité z ní koupelnu opět vytvořit. Dodáním kuchyně do jednoho z pokojů otočených do ulice se může byt pomyslně rozdělit na dvě samostatné jednotky pro pohodlný sdílený nájem.

Byt je zařízen v neutrálních materiálech, jako jsou bílá laminovaná dřevotříska, masivní borovicové dřevo na nábytku vyrobeném na míru a keramické obklady a dlažby v základních rozměrech i barvách. Kvalitní dřevěná podlaha zůstala zachována. Jednotlivé parkety byly dokonce nalepeny na OSB desce, takže bylo možné vyříznout díl podlahy ze zmenšované ložnice a opět ho položit v nové kuchyni, kde bez viditelného přechodu navázal stejnou barvou i vzorem na podlahu obývacího pokoje. Neutrální základ jsme doplnili živějším kusovým nábytkem, květinami, knihami a předměty, které máme rádi. Například dýhovými svítidly, která pro nás vyrobili kamarádi jako svatební dar. Nebo plakát britského grafika Henryho Riverse vytištěný na fólii a nalepený na skleněný předěl mezi koupelnou a předsíní.

Petra Kocourková
Foto: Václav Kahoun        

Autor: Mooza architecture – Ing. arch. Petra Kocourková 
Užitná plocha: 70 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.