Rekonstrukce podchodu na náměstí Práce ve Zlíně

Rekonstrukce podchodu na náměstí Práce ve Zlíně

(2. 6. 2014) (ČTK) - Zlínská radnice dokončuje rekonstrukci podchodu z náměstí Práce k bývalému baťovskému továrnímu areálu. Jde o jednu z největších investic města v letošním roce, obnova stála přes 40 milionů korun, 85 procent pokryjí evropské dotace, řekl ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Podchod byl již delší dobu ve špatném technickém stavu, jeho vzhled obyvatelé města kritizovali. Autorem projektu je Pavel Chládek (Chládek Architekti) - doplněno Stavbaweb.

 
 
 
 

Rekonstrukce podchodu na náměstí Práce ve Zlíně

(ČTK) - Zlínská radnice dokončuje rekonstrukci podchodu z náměstí Práce k bývalému baťovskému továrnímu areálu. Jde o jednu z největších investic města v letošním roce, obnova stála přes 40 milionů korun, 85 procent pokryjí evropské dotace, řekl ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. Podchod byl již delší dobu ve špatném technickém stavu, jeho vzhled obyvatelé města kritizovali. Autorem projektu je Pavel Chládek (Chládek Architekti) - doplněno Stavbaweb.

Rekonstrukce začala loni v září, podchod začne plně sloužit lidem od začátku tohoto týdne. Dělníci zbourali nadzemní objekty ze strany náměstí Práce, přibyly nové pojízdné schody, výtah, osvětlení i sociální zařízení. Prostor budou hlídat tři kamery, které obsluhuje městská policie.

Původní náklady na rekonstrukci byly odhadovány na 68 milionů korun, cena se snížila při soutěžení zakázky, uvedl primátorův náměstek Jiří Kadeřábek (Zlínská volba).

Obyvatelé Zlína proměnu podchodu sledovali, podle Dvořáka například diskutovali o tom, zda budou nekryté schody a eskalátor plnit svou funkci i za nepříznivého počasí. Problémy by však podle odborníků nastat neměly. "Schodiště je vybaveno elektrickým vytápěním, krýt není nutné ani eskalátor. Je navržen tak, aby fungoval za jakýchkoliv povětrnostních podmínek," uvedl Petr Hloušek odboru realizace investičních akcí magistrátu.

Lidem také připadl sklon schodů větší, než býval. "Vše je stejné, jak bylo. Protože se však nově sestupuje po nezakrytém schodišti, u řady lidí to opticky vyvolává pocit, že jdou po prudších schodech než dříve," podotkl Kadeřábek.

Radnice proti původnímu návrhu neopravila část podchodu, kde jsou malé obchody, nedohodla se na stavebních úpravách s majiteli, kteří se také báli ušlých zisků po dobu oprav. "Město nabídlo výstavbu nových obchodních prostor v ceně šest milionů korun, obchodníci však požadovali jejich převod do osobního vlastnictví, kompenzace v řádu milionů korun a k tomu další benefity, například nové výlohy nebo bezpečnostní mříže. Na to jsme nemohli přistoupit, byly to přemrštěné požadavky. Bez jejich souhlasu ale celý podchod rekonstruovat nešlo. Pozemky, na kterých mají své provozovny, mají pronajaté na padesát let, tedy až do roku 2042," uvedl Kadeřábek.

Rekonstrukce podchodu je jedním ze tří projektů, které v poslední době mění podobu centra Zlína. Loni byla za 16 milionů korun dokončena přestavba Gahurova prospektu, prostoru před Kulturním a univerzitním centrem, do léta bude hotová také revitalizace parku Komenského a přilehlé Školní ulice za 54 milionů korun.

Doplněno Stavbaweb:
REKONSTRUKCE PODCHODU NA NÁMĚSTÍ PRÁCE
AUTOR: Pavel Chládek
DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY. Chládek Architekti
INVESTOR: STATUTÁRNÍ MĚSTO ZLÍN
VIZUALIZACE: PAVEL KOLÁŘ
OCENĚNÍ: SOUTĚŽ, 1. CENA 2011


Rekonstrukce podchodu na náměstí Práce ve Zlíně  - soutěž 2011, 1. cena: Ing. arch. Pavel Chládek, spolupráce: Ing. arch. Jaroslav Hošek

Rekonstrukce podchodu na náměstí Práce ve Zlíně  - soutěž 2011, 1. cena: Ing. arch. Pavel Chládek, spolupráce: Ing. arch. Jaroslav Hošek

Další informace a vizualizace najdete na stránkách autorů projektu - CHLÁDEK ARCHITEKTI - ZDE.
Fotogalerii z rekonstrukce podchodu najdete na stránkách ZLÍNSKÁ ARCHITEKTURA - ZDE.

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz