Rekonstrukce rodinného domu

Rekonstrukce rodinného domu

Praha - Spořilov

(10. 12. 2019) Baraak Architekti

   
 
 
 
 

Rekonstrukce rodinného domu

 „Když navrhujete pro svoje nejbližší, soustředíte se na to podstatné. A neděláte kompromisy.“

Klasická řadová zástavba pražského Spořilova ze třicátých let minulého století je všeobecně vnímána jako velmi kvalitní bydlení v příjemné rezidenční čtvrti. Na druhou stranu ale stavební úroveň domů není příliš velká. Ani hustota zástavby řadovek nedává architektovi příliš velký prostor pro realizaci. Architektce Barboře Kopečné se kompletní rekonstrukcí domu podařilo nejen zcela proměnit interiéry, dát jim novou kvalitu, ale především dům rozšířit a smysluplně propojit s exteriérem.  

Kompletní rekonstrukce malého řadového domu od architektky Barbory Kopečné dala stavbě zcela nový charakter, rozšířila podlahovou plochu o obývací pokoj a také venkovní posezení do zahrady. „Obě funkce jsou sjednoceny pod jeden jednopodlažní rámový celek z pohledového betonu. Obytná část je po rekonstrukci lépe propojená se zahradou, a to jak výškově, tak okny,“ říká architektka o nejvýraznějším zásahu směrem do vnitřní zahrady.
Vstupní část byla nově postavená, protože ta původní se odtrhávala a stavebně byla nevyhovující. Během rekonstrukce autorka dodržela výšky venkovních říms stejně jako charakter oken a tvar střechy. Okna jsou v domě osazena nová, střecha má nadkrokevní izolaci, což je technicky lepší řešení. Tím se navíc v interiéru vytvořilo více místa pod krovem – jeho konstrukce zůstala odkrytá, vznikl zde nový prostor pro dočasné přespání vnoučat majitelů domů.
Největším oříškem při rekonstrukci domu bylo jeho rozšíření ve střední části. To architektka vyřešila právě monolitickým blokem obývacího pokoje se vstupem plynule přecházejícím do zahrady.
V interiéru, který byl navržený nově, vznikla plnohodnotná kuchyně, jež nahradila původní kuchyňský kout. Přibyla také prostorná jídelna a obývací pokoj, oba prostory s minimalistickým vybavením několika solitérními kusy nábytku s nadčasovým designem. Podlahy v přízemí architektka barevně sjednotila a použila tradiční materiály: marmoleum a klasickou dlažbu.
Patro bylo nově otevřeno do krovu, čímž místnosti získaly přidané patro na spaní (dříve to byla jen malá, špatně využitelná půda). V horním patře vzniklo nové WC a šatny. „Chtěla jsem nevelký prostor využít do posledního centimetru. Protože každý, kdo zná spořilovskou zástavbu, ví, že tohle opravdu není žádná velkorysá vila, ale řadovka původně určená pro úředníky Spořitelny,“ komentuje limity prostoru Barbora Kopečná. Z toho také vyplynula nutnost navrhnout a vyrobit všechny nábytky a dveře na míru. K domu také patří malá zahrada, kterou investor v nejbližší dokončí podle návrhu ateliéru Partero.

Tisková zpráva
Foto: Juliana Vlčková

Autorka: Ing. arch. Barbora Kopečná/Baraak Architekti
Zahradní úpravy: Ateliér Partero
Užitná plocha nově: 103,7 m2 – sklep 14,5 m2; 1. NP: obytná část včetně příslušenství 60,8 m2, terasa s pergolou 18,1 m2; 2. NP: obytná část 42,9 m2
Pozemek: 217 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz