Rekonstrukce rodinného domu v Chotuticích

Rekonstrukce rodinného domu v Chotuticích

Chotutice

(13. 5. 2020) Kateřina Pohlová, Pavel Podlipný / 2xpa

   
  • Půdorys 1. PP

  • Půdorys 1. NP

  • Řez AÁ

 
 
 
 

Rekonstrukce rodinného domu v Chotuticích

Ulice je plná takových domů, řadových domečků. Směrem k silnici jednopodlažních se sedlovou střechou. Hřebeny, kopírující ulici, uskakují vždy o pár decimetrů podle jejího průběhu, silnice je dlážděná. Směrem do zahrady jakákoliv jednota mizí, každý z domů je trochu přistavěn, ověšen dřevníky, původními, či novodobými, dá se říct, že je to poetické. Pozemek je dost členitý, za domem je nejdřív úzká nudle, potom prostorná část se vzrostlými stromy.
Na rozdíl od ostatních má náš dům původní okna „na výšku“, kazetové vchodové i vnitřní dveře, prkenné podlahy, obklady a dlažby. V tomhle domě se nic moc nezměnilo od té doby, co byl postaven. Trochu to vybízí k tomu „hodně ze současného ponechat a bydlet“, jenže při bližším ohledání je tahle varianta vždycky těžko proveditelná. Dům je třeba přizpůsobit současným potřebám, rekonstrukce ale nezapomíná na původní dojem a poetiku prvních návštěv.
Přízemí je využito pro hlavní obytné místnosti. Kuchyně s jídelnou směrem do ulice, obytný prostor do zahrady, této místnosti dominuje okno s výhledem. Obě místnosti propojuje schodišťová hala. V tomto případě tak, že při otevřených dveřích vzniká jeden velkorysý prostor, tomu napomáhá i průběžná prkenná podlaha. Řešení je vlastně velkorysé, zároveň ale efektivní a ekonomické. Musí být, nízkým rozpočtem jsme byli značně omezeni, proto jsme šli cestou „kvalitního základu“ doplněného o to finančně dostupné. Schodiště vede do nově vybudovaného podkroví s pokoji a koupelnou.
Zvenku jsou užity světlé omítky, na střeše bobrovky. Uvnitř smrková prkna. Některé z dlažeb jsou ponechány. Okna a dveře jsou přesnými kopiemi původních. Z decentního ladění vyčnívá nové betonové schodiště, povrchově upravené červenou stěrkou.Autorská zpráva


Místo: Chotutice, Středočeský kraj
Investor: Soukromá osoba
Autor: Kateřina Pohlová, Pavel Podlipný / 2xpa
Zastavěná plocha: 95,5 m2
Užitná plocha: 130 m2
Počet podlaží / dvoupodlažní
Projekt : 2016 - 2017
Realizace: 2017 - 2018
Foto: Michal Ureš

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz