Rodinný dům na Bílé Hoře

Rodinný dům na Bílé Hoře

Praha - Bílá Hora

(28. 2. 2020) Lennox architekti

   
 
 
 
 

Rodinný dům na Bílé Hoře

Zadání: Vlastní bydlení pro manžele ve středních letech. Pár s dětmi v dospělém věku s vlastním bydlením a životy, pár se širokým spektrem zájmů, pár žijící společenským životem. Rozsáhlá knihovna, sbírka výtvarného umění, samostatné pracovny. V budoucnosti možnost odděleného bydlení pro prarodiče, které lze v mezičase využít pro ubytování dětí, vnoučat nebo hostů. Vazba obytných prostor na zahradu.

Na místě novostavby se nacházel dvoupatrový rodinný dům, který svou západní stranou navazoval na souseda a tvořil s ním identickou dvojici. Oba domy byly v průběhu času podrobeny mnoha úpravám a přestavbám, které z větší části oslabily původní řešení. Jednalo se o stavby poplatné době vzniku, kdy obytné místnosti byly orientovány do ulice na sever a do zahrady se k jihu obracely servisní a komunikační prostory. Na pozemku se nacházela stavba garáže a venkovního bazénu.

Stavbu jsme rozdělili do dvou hmot, které využívají rozdílné nivelety ulice vůči zahradě. Patrová hmota domu tvarem a výškou říms kopíruje původní objekt, horizontální hmota přístavby navazuje na sousední garáž. Patrová část obsahuje samotné bydlení manželů se všemi servisními provozy. Jednopatrová přístavba sdružuje pod jednou střechou vstupy, parkovací stání a „vejminek“.
Skladba funkcí a prostor se v obou hmotách odvíjí logicky jak ve vertikálním směru, tak horizontálně do hloubky dispozice. Dům je řešen jako jeden spojitý otevřený prostor s rozdílnými výškami, s různou mírou uzavřenosti a intimity jednotlivých funkcí. Úplně odděleny jsou pouze servisní prostory a ložnicová část. Z úrovně ulice vstoupíme do zádveří a vstupní haly se schodištěm. Hala je propojena s obytným podlažím otvírajícím se do zahrady přes terasu s pergolou. Ze vstupní haly jsou přístupné nezbytné servisní provozy. Vícepatrové obytné podlaží je srdcem domu, na které v horizontálním směru navazuje jídelna s kuchyní, ve vertikálním je lemováno ochozem s knihovnou, z něhož je přístupná oddělená ložnicová část se šatnou. Nad blokem ložnicové části a nad ochozem knihovny pod střechou jsou dvě pracovny spolu s malým koutem na přespání. Do hmoty střechy jsou ze všech stran „zaseknuty“ osvětlovací zářezy a naopak z její hmoty expanduje objem koupelny.
Horizontální přístavba je poměrně utilitární stavbou. Směrem do ulice jsou dvě krytá parkovací stání, za kterými se nachází samostatná obytná část garsoniéry s vazbou na zahradu. Obě obytné části lze propojit na úrovni vstupní haly.

Autorská zpráva
Foto: Andrea Thiel Lhotáková


 

Autoři: Markéta Smrčková, Tomáš Starý; spolupráce Michal Pek - stavební část, Piada – statika, Petra Fialová – interiér
Hlavní dodavatelé: Doležel - hrubá stavba; YLK - stavební část, profese; Betmetal – zámečnické práce; Prošek - truhlářské, sklenářské práce; Maskop99 – okna; Brabec – elektro
Užitná plocha: dům 225 m2, výměnek 40 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz