Rodinný dům Rajský vrch I

Rodinný dům Rajský vrch I

Praha, Černý Most

(3. 3. 2020) ateliér KAAMA

   
 
 
 
 

Rodinný dům Rajský vrch I

Tvar domu není pouze reakcí na lichoběžníkový tvar parcely. Rozložení hmoty objektu co nejblíže k západní, severní a východní hranici pozemku umožnilo vymezit na jižní straně pobytovou zahradu pohledově odcloněnou od okolní vilové zástavby. Půdorys domu se tak zároveň jako náruč otevírá směrem k jihu výhledy na rozsáhlé plochy rekreační zeleně podél údolí potoka Rokytky. Inspirací pro toto řešení byly i tradiční venkovské statky, kde byl epicentrem dění dvorek a jednotlivé objekty byly rozmístěny okolo při hranici pozemku.
Architektonická forma stavby jasně vymezuje jednotlivé funkční a provozní části. V polozapuštěném podzemním podlaží je kromě prostorné trojgaráže soustředěno technické a provozní zázemí. Přes prostor dolní šatny (majitelé předpokládali časté příjezdy automobilem) je suterén vnitřním dvouramenným schodištěm propojen se vstupním halou v 1. NP. V dominantní hmotě 1. NP je umístěna hlavní obytná část domu. Ve střední části podlaží se nachází vstup s halou, na kterou navazují ostatní místnosti – domácí práce (prádelna-sušárna), WC, šatna, spíž a hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem. Potravinová spíž je průchozí a navazuje na kuchyňský kout.
Přes velký obytný prostor s kuchyňskou, jídelní a odpočinkovou částí se dále přes šatnu vstupuje do domácí wellness zóny umístěné ve východním křídle domu – kromě vířivky zde majitelé mají k dispozici i posilovnu. Na první pohled možná netradiční umístění vedle obývacího pokoje reflektuje přání investora užívat si i při této relaxaci výhledy do krajiny. V západním křídle 1.NP je pak již ze zádveří přístupná do značné míry autonomní obytná část (pro již odrostlé potomky majitelů či pro hosty) s dvěma ložnicemi, samostatnými šatnami, koupelnou a malou kuchyňkou.
Střešní nástavba 2. NP byla koncipována jako soukromá část rodičů. Z chodby se vstupuje do ložnice se samostatnou šatnou a koupelnou nebo do prostoru pracovny. Z ložnice i z pracovny je umožněn přístup na střešní terasu.
Vzhledem k polozapuštěnému suterénu je dům vyvýšen nad terén, výhledům do krajiny nebrání ani živý plot podél komunikace na jižní straně pozemku. Obytné prostory v 1. NP se zahradou propojuje částečně krytá pobytová terasa. Výrazné orámování maximálně prosklených jižních fasád není jen výtvarným prvkem, překonzolování stropních desek podlahy a střechy pomáhá vytvořit částečně krytý prostor pro venkovní sezení a zároveň plní i funkci stínění.

Autorská zpráva

 

Autoři: ateliér KAAMA – Ing. arch. Karel Mrázek, Ing. arch. Luděk Štumpf p

Projekt stavební části: SPS projekt s.r.o.


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz