Rodinný dům v Řeporyjích

Rodinný dům v Řeporyjích

Praha - Řeporyje

(5. 9. 2019) Mio architects

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Řeporyjích

Rodinný dům vznikl přístavbou k původnímu domu se jménem Dagmar. Ve starší zástavbě v pražských Řeporyjích se to však začalo hemžit moderní architekturou a tak nový návrh domu nechtěl zůstat pozadu. Původní objekt prošel radikální změnou, v podstatě zůstaly jen obvodové zdi.
Z požadavků klienta byly hlavními body prostorný obývací pokoj a vysoké stropy. To se povedlo i díky úpravě úrovně vstupního podlaží. Velký obytný prostor je situovaný v přístavbě do soukromé části zahrady a jeho architektura by se dala popsat jako minimalistická. Jedná se o „černou“ hmotu přisazenou k původnímu objektu. Tato část tedy vytváří jakési atrium v zahradě a i v plně obydlené části města poskytuje úplné soukromí. Druhou hmotou, která zmiňované atrium uzavírá, je přístavba garáže, která se nese ve stejném duchu. Ulice, ve které se objekt nachází, je v relativně velkém svahu, ale zahrada domu byla již na rovině, proto důležitou roli sehrálo usazení objektu do terénu. Dům Dagmar a obytná přístavba mají podlahy vyrovnané na stejnou úroveň a objekt garáže je usazen o pár stupňů níže. To i kvůli tomu, aby v ulici nebyl příliš dominantní.
V původním objektu tedy vznikla tzv. intimní část domu s ložnicí, hostinským pokojem v podkroví a malým wellnesem. Dům je navržen pro starší pár a tak bylo vhodné řešit hlavní obytné prostory v podstatě bezbariérově a do podkroví umístit jen provozy podružné a pro případnou návštěvu rodiny. Soukromá část majitelů domu obsahuje menší ložnici s prostornou šatnou a koupelnou. V přízemí se nachází také hlavní technická místnost domu a samozřejmostí je oddělené wc. Hlavní obytná místnost je pomyslně rozdělena na část kuchyně a obývací pokoj. Dělícím prvkem je tu hmota s nikami, ve které je oboustranný krb. Tento prvek je i díky tmavé barvě výraznou dominantou celého prostoru.

Stavba je konstrukčně klasicky zděná, zateplená minerální vatou. Na původním objektu je kontaktní systém fasády s omítkou, na přístavbách byla použita provětrávaná fasáda z hliníkových desek v černé barvě. Okna v domě jsou hliníková s izolačním trojsklem. Vytápění je řešeno tepelným čerpadlem a systémem podlahového vytápění v celém domě.
Celý náš návrh doplňuje návrh zahrady a venkovních prostor od ateliéru Partero, který vznikal již od studie. 

Autorská zpráva
Foto: Ing. arch. Vít Černý

Autor: Mio architects – Ing. arch. Jana Šimánová, Ing. arch. Vít Černý, Ing. arch. Adéla Přibylová

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

5. 9. 2019 19:06:08. Re: Rodinný dům v Řeporyjích. Karel

 
 
 
 

5. 9. 2019 19:06:08. Re: Rodinný dům v Řeporyjích. Karel

  :(

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.