Rodinný dům v Černošicích

Rodinný dům v Černošicích

Černošice u Prahy

(27. 5. 2019) boq architekti

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Černošicích

Zadáním investorů byl jednopodlažní objekt s převýšeným prostorem a velké prosklení do zahrady. Interiér jsme řešili společně.

Koncept: Propojení několika kvádrů s různou konstrukční výškou, uvnitř domu se tak ke slovu dostává princip gradace jednotlivých prostor. Bílá a šedá bosovaná omítka, otevřenost do zahrady, smysluplná dispozice. Nic víc.

Gradace: Ze vstupní haly, která má standardní světlou výšku, vstupujeme do hlavního obytného prostoru s kuchyní a jídelnou. Tento prostor je převýšený, s velkorysými prosklenými plochami. Je tedy velmi světlý a vzdušný, ideální pro celodenní pobyt. Navazující chodba a celé soukromé křídlo má výšku standardní. Princip gradace používáme velmi rádi, dá se tak přímo kouzlit s prostorem a jeho atmosférou. Přechod z převýšeného prostoru do pracovny a pokojů se standardní výškou navodí pocit bezpečí, lidé tak mohou vklidu relaxovat nebo se soustředit na práci.

Dispozice: Půdorysně je dům poměrně členitý, mezi jednotlivé kvádry jsou zasazeny pobytové terasy, nebo tím vzniká kryté závětří domu.
Dům řešen jako 5+kk s garáží. Obytný prostor s kuchyní a jídelnou je ze tří stran otevřen do zahrady na hlavní pobytovou terasu. Soukromé křídlo má dva dětské pokoje, které propojují velké posuvné dveře. Porostou s dětmi – když jsou děti malé, mají jeden velký pokojíček na hraní, případně mohou mít v jednom pokoji hernu a ve druhém spaní. Později dveře zavřou a budou mít každý své soukromí. Na konci traktu se nachází ložnice rodičů s šatnou a soukromou koupelnou.
Pracovna je přístupná ze vstupní haly. Majitelce, která zvládá péči o děti i práci ve svém oboru, umožňuje přijímat klienty, aniž by je musela provádět celým domem. Navíc je pracovna umístěna „v čele“ domu, majitelka má tak ničím nerušený výhled na zahradu a tím dokonalý přehled o tom, co děti dělají.
Veškeré technické provozy – šatny, koupelny, technické místnosti – jsou koncentrovány při severní fasádě domu. Každá koupelna má okno, je tak zajištěn přísun denního světla i sem. Naopak obytné místnosti se otevírají do zahrady. Prosklené plochy tvoří výraznou část domu. Aby nedocházelo k přehřátí, jsou řešeny v trojskle. Stínění zajišťují předokenní lamely. U terasy je ocelová konstrukce, na kterou bude doplněno baldachýnové zastřešení.

Základním prvkem, od kterého se návrh interiéru odráží, je masivní dřevěná podlaha ve tmavém odstínu, kterou si majitelé velmi přáli.  Kuchyně je řešena sestavou s vysokými spotřebiči a úložnými prostory. Zavěšena je na stěně a podsvícena, čímž je umocněn dojem levitace v prostoru. V této sestavě se nachází skříňka s výklopnými dvířky, které se umějí schovat dovnitř, může tak být trvale otevřená, aniž by dvířka překážela. Je to prostor, kam lze uložit většinu spotřebičů – varná konvice, topinkovač, pekárna apod. Pracovní plocha je řešena na širokém ostrůvku, se dřezem a speciální varnou deskou, která má v sobě integrovanou digestoř.
Jídelní stůl a konferenční stolky byly vyráběny na míru a drží jednotný design. Dominantním prvkem v obytném prostoru je knihovna, jejíž součástí je předsazený panel pro umístění televize.
Dětské pokoje jsme řešili jako kreativní prostor. Dominují mu popisovatelné panely, mezi něž lze variabilně vsadit masivní dřevěné police. Děti toho rády využívají a stěny se tím každý den proměňují.
Koupelny jsou řešeny v tónech hnědé a béžové, na stěnách se promítá kombinace hexagonových obkladů a cementové stěrky, na podlahách je stěrka také. V dětské koupelně jsou použity hexagony v několika odstínech. Celým domem se prolínají tři materiály – dřevo dub, barvy bílá a antracitová.
Výběr svítidel a osvětlení byl doménou majitele domu, navíc jako fanoušek chytrých elektroinstalací má celý interiér nespočet variant pro vytvoření konkrétní atmosféry.

Autorská zpráva
Foto: MgA. Tomáš Dittrich

Návrh a projekt domu, řešení interiéru: boq architekti – Ing. arch. Miroslav Stach, Ing. arch. Jana Stachová

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.