Rodinný dom Chorvátsky Grob

Rodinný dom Chorvátsky Grob

Čierna Voda

(6. 2. 2020) KubisArchitekti

   
 
 
 
 

Rodinný dom Chorvátsky Grob

Cieľom bolo vytvorenie domu, ktorý spája súčasnú architektúru a zároveň je ohľaduplný k charakteru lokality. Základným aspektom riešenia bolo vytvorenie privátnej časti, ktorá ma napriek blízkej prislúchajúcej komunikácii svoju anonymitu. Všetky obytné miestnosti sú orientované do záhrady a zároveň reflektujú na vhodnú orientáciu z hľadiska svetových strán. V rámci uličnej fasády je umiestnené len jediné okno do schodiskovej galérie. Hlavný vstup je v rámci celistvej hlavnej fasády umiestnený až za úroveň krytého parkovania a je jasne definovaný a tvorí jej prirodzený akcent.
K odľahčeniu hmoty objektu napomáhajú perforácie v rámci prestrešenia terás, ktoré zároveň vnášajú do stavby vertikálnu zeleň. V interiéri je drevený dekor kontrastne vyvážený plochami čiernej farby a lešteným betónom v rámci podláh.

Tvarovým riešením dom kopíruje líniu zastavanosti, ktorá je zároveň aj uličná rovina a tak nenaruší miestnu zástavbu. Medzi ďalšie konceptové idey patrí maximálne racionalizovaný interiér podľa požiadaviek klientov s plnohodnotnými a kvalitnými užívateľskými a tepelno-technickými vlastnosťami. Dom má dve nadzemné podlažia prestrešené plochou strechou. Dôležitým prvkom, ktorý vytvára aj prvý vizuálny kontakt s objektom, je vytvorenie elegantných línií kopírujúcich existujúcu zástavbu. Dom je komponovaný z drevených sendvičových panelov, z drevených/oceľových nosníkov a z drevených/oceľových stĺpov. Celý je nadštandardne zaizolovaný. Povrch fasády je z bielej silikátovej omietky v kombinácii som smrekovcovým obkladom. Strešnú krytinu tvorí v fóliová hydroizolácia, ktorá je prekrytá pôdnym substrátom pre extenzívnu zelenú strechu.

Objekt má dve nadzemné podlažia a dispozične je rozdelený na nočnú a dennú časť. Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza denná časť a hlavná spálňa. Hlavný vchod je orientovaný na severovýchodnej fasáde objektu a je napojený na exteriérovú komunikáciu – spevnenú plochu, ktorá vedie k verejnej komunikácii. Vchod je vytvorený ako závetrie, ktoré slúži aj na parkovanie. Vstupný priestor je charakterizovaný ako vstupná hala s galériou a s prislúchajúcim šatníkom. Vstupná hala slúži aj ako hlavná komunikačná jednotka s v rámci 1. NP. Ľavým smerom sa dostaneme do kuchyne s komorou. Kuchyňa je priamo prepojená s obývačkou a jedálňou v južnej časti pôdorysu. Obývacia izba je doplnená s veľkými posuvnými presklenými dvermi, ktoré sprístupňujú južne orientovanú terasu. Pravým smerom zo vstupnej haly sa dostaneme do súkromnej nočnej časti pôdorysu, kde sa nachádza pracovňa a spálňa so šatníkom. Obe miestnosti majú južne orientované terasové dvere na sprístupnenie hlavnej terasy. Spálňa je ďalej doplnená vlastnou kúpeľňou. Z hlavnej komunikačnej jednotky sa ešte otvárajú dvere do samostatného záchodu a do technickej miestnosti, ktorá sa nachádza v podschodiskovom priestore.
Na 2.NP sa dostaneme cez dvojramenné schodisko tvaru L. Výstupom zo schodiska sa dostaneme na chodbu, ktoré sprístupňuje všetky miestnosti tohto podlažia. Nachádzajú sa tu dve južne orientované izby a kúpeľňa.

Stavebno-konštrukčné riešenie
Dom je vytvorený formou drevenej sendvičovej konštrukcie. Tepelnú izoláciu tvorí minerálna vlna. Konštrukcie stropu a strechy sú z drevených a oceľových nosných prvkov. Objekt má plochu strechu vo dvoch výškových úrovních, sú vyspádované pomocou špeciálnych spádových EPS dosiek do dažďových odpadov v obvodovej fasáde domu.
Po obvode objektu sú terénne úpravy zo zeminy nadobudnutej pri výkopových prácach.
Výplne okenných a dverných otvorov sú z plastových a hliníkových profilov s izolačným bezpečnostným trojsklom.

Autorská zpráva
Foto: Michal Lachkovič

 

Autor a projekt: KubisArchitekti s.r.o. – Daniel Kubiš, Martin Hudec, Zsolt Nagy
Dodávateľ stavby: Úsporne Drevodomy s.r.o.
Statika: Ing. Jakub Brondoš
Zdravotechnika: Ing. Milan Gatial
Vykurovanie: Ing. Marek Bukoviansky
Plynofikácia: Ing. Milan Gatial
Projekt elektroinštalácií: Ing. Lubomír Pavelek
Projekt vzduchotechniky: Ing. Gabriela Heffnerová
Projekt požiarnej ochrany: Robert Marikovič
Celková zastavaná  plocha: 126,37 m2 
Obostavaný prostor: 721,74 m3
Pozemok: 580 m2
Úžitková plocha: 145,44 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

28. 2. 2020 08:15:31

Re: Rozhledna na vrchu Šibeník

Připadá mi to jako politizování situace kolem členství v EU, které cílí na lidi bez znalostí souvislostí a bez zájmu o politiku. Hurá, podívejte jak je EU dobrá! Všude i v autobusech nálepky, jak se EU spolupodílí na všem, málem i na výrobě betonových tvárnic na chodníky a sirky do krabiček. Samá podlost! My zatím platíme do fondů EU méně, než kolik čerpáme, ale proč čerpáme na takovéto téměř bezvýznamné stavbičky miliony, když nám kulhají investice i peníze do oprav všech typů silnic? Proč naši řidiči denně bourají po srážce se zvěří? Na I.třídách a dálnicích? Protože nemáme oplocení a podchodu i mosty pro zvěř, aby nemusela přes cestu pod kola aut! Toto má být smysluplná investice za stovky milionů!! Kdo to nezažil, neví, co to je za nezměrný děs, který někteří řidiči zaplatí životem nebo doživotním zmrzačením, a nejen oni. ale i jejich děti, partneři, rodiče. O likvidaci majetku a zruinování některých z nich nemluvě. Mně takto rozhledny připadají jako aktivity Kocourkovských občanů. Není těch stovek pitomostí v této zemi už moc? Celý den by na jejich výčet nestačil! Také pokus primátora Macury v Ostravě prosadit novou 3 km tramvajovou trať v Porubě tam, kde ji nikdo nepotřebuje a dokonce většina občanů odmítá, patří do této kategorie pomatenosti, protože zase jde o to, že nějaký spolek amatérů omylem zvolených ve volební euforii na Magistrátě odsouhlasil, že na to může Ostrava dostat víc než miliardu z dotací. Slabomyslnost lidiček bez významu hold v této zemi stále má podivnou váhu! Jak dlouho ještě bude blbost tolerována?

20. 2. 2020 18:50:35

Re: Re: Polemika o panoramatu a mrakodrapech pokračuje.

Polemika o výškových budovách nikdy neskončí. Dnes je to již otázka prestiže, nikoliv potřeby. Kdo výš, je geroj, je víc. Viz Arabský svět i dálný asijský východ. Blbost lidská vítězí. Ale žižkovská trojka od Evy Jiřičné nejsou mrakodrapy, to je úchvatný návrh, jak zaplnit místo po telekomunikační věži a kdo zná podrobně a detailně souvislosti, musí se paní Jiřičné poklonit. Věřím, že její kouzelný návrh bude realizován a rozhodně nemá pražádný vliv na panoráma Prahy, notabene historického centra. On tu někdo v této části Žižkova vidí historické centrum? Nákladové nádraží, konec jedné části Prahy, příliš vzdálené od toho centra, které obdivují miliony cizinců, i Čechů a Moravanů. A co Letná, tam blob Kaplického nebyl vedle panoráma staré Prahy? Tam byl, hned vedle. A kolik bojovníků ho prosazovalo, že? Proti nás bylo asi víc, tak to monstrum stát nebude. Ale návrh Jiříčné je naprosto něco jiného. Ve všech myslitelných hodnotitelných směrech. Skvěle zasazen do oblasti, i výškově, i polohově, i s ohledem na dopravní poměry. Pojďme ho podporovat proti hlupákům, kteří sice mají akademický titul, ale v hlavě něco zřejmě jiného, než lidské moudro. Postižení člověka se projevuje všelijak, je těžká doba, když podle expertů má 20% vysokoškolských absolventů duševní poruchu různého typu. Ono to možná i tady bude vidět. Nechť postižení prominou, ale léčení může být v Klecanech i zdarma, u profíků.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz