Rodinný dům v Dolní Malé Úpě

Rodinný dům v Dolní Malé Úpě

(11. 1. 2024) mar.s architects

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Dolní Malé Úpě

Do výjimečného kontextu horské obce Malá Úpa jsme navrhli pro přátele dům, který čerpá z historických staveb v Krkonoších, využívá staleté poznatky života v horách a transformuje je pro potřeby soudobého bydlení.

Dům byl umístěn do západním směrem svažující se horské louky pomezního hřebene tak, aby potvrzoval zvyklosti v místě jak vzdáleností od cesty, tak orientací hřebene. Je tvarovou citací historických horských domů s doplněním o soudobé architektonické principy.

Tvarově je dům jednoduchý, výrazně podélný, posazený na poctivém soklu, který je obložen místním kamenem.Objem domu nad kamenným soklem je obložen dřevem, které bylo ponechané bez povrchové úpravy a v průběhu času tak mění svůj výraz a získává stříbřitě šedou barvu, ze které čím dál tím více vystupují jako akcent bíle lakované latičky kryjící spáry prken fasády. Takto fasáda vydrží dlouhé roky i v podmínkách našich nejvyšších hor.

Zastřešení je řešeno sedlovou střechou s krytinou z černě lakovaného hliníkového plechu ze které vystupuje dvojice vikýřů důsledně odsazených od štítů. Menší vikýř směrem k cestě je kompletně pojednán střešním plechem, větší vikýř orientovaný na výhled a prosvětlující ložnice má již čelní fasádu obloženou dřevem.

V západní části je hlavní objem domu rozšířen o verandu, která je inspirována řešením dostaveb historických chalup. Pobytová veranda je částečně krytá svislým laťováním v úrovni fasády, které vytváří buffer mezi interiérem a exteriérem a také pohledově zmenšuje efekt prolomení verandy. Z verandy vystupuje jako akcent soudobá, ocelová, kompletně otevřená teráska letící nad okolním terénem, kterou podpírá dvojice rozhozených nožek. Při extrémním počasí, kdy se stírá prostředí kolem a viditelnost je minimální, jde o velitelský můstek uprostřed ničeho.

Protikladem otevřené fasády s verandou je fasáda směrem k cestě, ke které je dům spíše uzavřený. Fasáda zde kryje všechny prvky, které není žádoucí akcentovat a jediným výrazným prvkem tvořícím protiváhu plechovému vikýři tak je černý vstupní ocelový box chránící před přímým vlivem počasí.

Skrz vstupní box se návštěvník dostává do zádveří a dále pak do domu s přirozenou návazností místností, kde prim hraje prostorný obývací prostor. Z 1np vede schodiště do suterénu s domácím wellness a sportovní částí a do podkroví, které je již čistě ložnicové.

Koncepce interiéru souzní se střídmým charakterem domu, kdy hlavním cílem bylo vytvořit důstojné zázemí pro rodinu, kde se všichni budou cítit příjemně i v případě nejhorších horských bouří. V interiéru se tak uplatňuje primárně dřevo doplněné o decentní tlumenou barevnost a pečlivě vybrané řemeslné a výtvarné prvky.
Studio

Autor Ing. arch. Martin Šenberger / mar.s architects
Spoluautor Ing. arch. Václav Kastner
Projekt 2018
Realizace 2022
Zastavěná plocha 154 m²
Hrubá podlahová plocha 402 m²
Užitná plocha 292 m²
Plocha pozemku 3642 m²

Autorská zpráva 

Foto BoysPlayNice
Komunikace Linka   

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rodinné domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

11. 1. 2024 15:45:23. Re: Rodinný dům v Dolní Malé Úpě. Jiří Kalvach

 
 
 
 

11. 1. 2024 15:45:23. Re: Rodinný dům v Dolní Malé Úpě. Jiří Kalvach

  Není to opravdu nic výjimečného, i když v jednochosti prý bývá krása. Tak to ve stavebnictví rozhodně neplatí. Jde opravdu o tvarovou citaci historických horských domů s doplněním o soudobé architektonické principy? To si nemyslím. Spíše opak mne napadá. ani někdejší stodoly nebývaly takto formulované. Proč se stále adorují takové podivné krabice, je mi záhadou. Z pohledu obytného komfortu a způsobilosti je to mizérie. Ten přístřešek nad vstupem je výsměchem jak tvrzení komentáře, tak logice. Je zcela na nic, a to zejména na horách. Stačí trochu větru a je zbytečný, chápete to? Horalé ano, architekti ne. V zimě spíš hrozí, že bude vichřicí odstraněn. Kde jsou ty staré chalupy hor, s řádným přesahem sedlové střechy přes půdorys přízemí? A kamenný sokl odsazený dovnitř, a další detaily z dílny logiky?


Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2024 Business Media One, s. r. o., Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: a href="mailto:stavbaweb@bmone.cz"stavbaweb@bmone.cz/a