S&P Architects: Pavilon v Centrálním parku v Scunthorpe

S&P Architects: Pavilon v Centrálním parku v Scunthorpe

(1. 4. 2011) Pavilon (pokřtěný na „The Nutshell Café“ – Kavárna Skořápka) obsahuje kiosk a WC pro osoby se ztíženým pohybem a pro přebalování kojenců.

 
 
 
 

S&P Architects: Pavilon v Centrálním parku v Scunthorpe

Pavilon (pokřtěný na „The Nutshell Café“ – Kavárna Skořápka) obsahuje kiosk a WC pro osoby se ztíženým pohybem a pro přebalování kojenců.



Pavilon je součástí regenerace Centrálního parku a budovy Sportovní akademie, která je právě v rekonstrukci. Jeho sochařský design doplňuje rozsáhlé formy okolního krajinářského návrhu s dětským hřištěm a amfiteátrem (Grant Associates). Současně oslovuje lidským měřítkem a možností rozvinutí pavilonu jako události či centra dění u parkového bulváru.



Základní tvary dovolují funkční a bezpečnou organizaci programu stavby. K rozrušení hmoty slouží fasádní obal z 92 žeber, která při obcházení pavilonu oživují jeho sochařský profil.




Byla provedena řada studií optimalizace formy a dynamiky obalu (použili jsme programy Rhino+Grasshopper) ve spojení se základními pohledy na konstrukci.



Při vyvíjení geometrie obalu jsou přiřazeny žebrům dvě sinusové křivky – jedna s nízkou a druhá s vysokou frekvencí. Rozestup žeber byl stanoven variabilně kvůli optimalizaci hustoty těchto prvků. Během stanovování těchto proměnných a parametrů jsme kontrolovali ekonomiku s ohledem na využití materiálu, plánovací legislativu a starost o veřejnou bezpečnost, současně však jsme chtěli zůstat schopni artikulovat architektonické aspekty, jako jsou tvar, měřítko a vzhled.



Korodující ocel (corten) jako vnější materiál pavilonu byl užit pro vyjádření materiálnosti: trvalá a odolná proti vandalům, její rezavý vzhled v podzimních tónech velmi dobře zapadá do parku a je také vyjádřením pocty ocelářské tradici města Scunthorpe. Během výroby byla žebra řezána gilotinovými nůžkami a bodově svařena a až poté montována na místě. V interiéru je pro kontrast s korodující ocelí užita překližka s WBP lepením. Výsledkem je měkčí vzhled vnitřního prostoru. Během otvírací doby je podávací okno kiosku široce otevřeno a okenicemi zvýrazněno.



Porozumění materiálovým vlastnostem korodující oceli nás přimělo pečlivě uvažovat všechny detaily návrhu. Dobrým příkladem toho je kónický betonový sokl, na který stéká voda z žeber a vytváří proužky rzi, které tak jsou jejich vizuálním pokračováním až na přírodní úroveň.

Architekti: S&P Architects – Christo Meyer, Ron Wallwork, Karoliina Laaksonen
Místo: Scunthorpe, England
Klient: North Lincolnshire Council and Yorkshire Forward
Statika: Buro Happold
TZB: Buro Happold
Krajinářský architekt: Grant Associates
Stavební dozor: Gardiner & Theobald
Hlavní dodavatel: Bowmer & Kirkland
Plocha projektu: 47,5 m2
Realizace: 2010
Foto: Christo Meyer







Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz