Sériès et Sériès: administrativní budova SETEC International

Sériès et Sériès: administrativní budova SETEC International

(26. 11. 2012) Přístavba ke kancelářské budově Jeana Prouvé ve Vitrolles, Francie

 
 
 
 

Sériès et Sériès: administrativní budova SETEC International

Přístavba ke kancelářské budově Jeana Prouvé ve Vitrolles, Francie

Sídlo společnosti International SETEC (dříve EPAREB - Etablissement Public d’Aménagement des Rives de l’Etang de Berre) ve Vitrolles v jižní Francii bylo postaveno v několika fázích. Nejprve v sedmdesátých letech minulého století realizoval Jean Prouvé Petroffův systém – trojrozměrnou plechovou konstrukci s plexisklovými panely. Toto zařízení umožňovalo pokrýt velkou plochu bez zvýšení nosných bodů, které naopak byly zakryty aluminiovými výztuhami připevněnými zepředu. Jako inženýr, architekt, kovář a designér zavedl Jean Prouvé technologické pokroky ve výrobě do architektonických konstrukcí. V roce 2011 byla pro návrh nové přístavby zkoumána stejná kritéria hospodárnosti, flexibility, kvality světla a výkonu materiálu jakožto inspirace pro návrh; materiál se zkoumal prostřednictvím různých řešení. Navržený objekt je umístěn rovnoběžně se svahem při okraji pozemku a kolmo k jeho hranici. Přesah vedle stávající i projektované budovy je může spojit a vytvořit propojení mezi nimi. Betonová úroveň budovy je zčásti zanořená, na ní je kancelářské patro s kovovou konstrukcí.

Omezení daná rozpočtem, prostorovými požadavky a možností případné funkční změny v budoucnu vyvolala nutnost zkoumat fasádu budovy. Vyzkoušela se konstrukční i světelná kvalita různých stěn. Flexibilita otevřeného plánu umožňuje konstrukci snadno adaptovat pro účely bydlení. Přirozené světlo se upřednostňuje, exponované fasády jsou chráněny velkým přesahem. Sunscreeny jsou z jasných bílých epoxidových panelů. Opakované oblouky fungují jako zjednodušená forma snadno sugerující nebo napodobující efekt borového lesa, podobného tomu, který obklopuje Fondation Maeght v Saint-Paul de Vence.

Náklady a estetika si normálně oponují, zde však jsou s to být v souladu jako u Prouvého. Finální návrh se snaží být ke stávající budově komplementární a nikoli kontrastní právě ve svém napodobení Prouvého procesu snoubení stylu a ekonomie.





Identifikační údaje

Místo: 5 chemin des gorges de Cabriès, 13127 Vitrolles (Bouches-du-Rhône, Francie)
Klient: SCI Inter Bureaux
Projekt management: SÉRIÃ?S ET SÉRIÃ?S architects
Program: 10 kanceláří +archiv
Plocha: 160 m2
Dokončení stavby: únor 2012
Rozpočet: 330 000 €
Foto ©Sériès et Sériès


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz