Slezská Ostrava chce upravit prostranství u heřmanického kostela

Slezská Ostrava chce upravit prostranství u heřmanického kostela

(23. 4. 2020) Studii návrhu úprav zpracoval ateliér Kamila Mrva Architects

   
 
 
 
 

Slezská Ostrava chce upravit prostranství u heřmanického kostela

(ČTK) - Městský obvod Slezská Ostrava chystá úpravu veřejného prostranství před kostelem sv. Marka v Heřmanicích. Lokalita by měla být upravena tak, aby mohla sloužit nejen k parkování, ale také k odpočinku či akcím. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

"Cílem je využít potenciál tohoto místa a přeměnit ho na 'nové náměstíčko', které bude sloužit místním nejen jako parkoviště a průchod ke kostelu, ale jako plnohodnotný prostor k setkávání, odpočinku a kulturním či komunitním akcím," uvedla Pondělíčková.

Obvod na počátku letošního roku zjišťoval v dotazníkovém šetření, co by si lidé žijící v tomto místě přáli změnit. Jejich podněty pak předal architektovi Kamilu Mrvovi, který vypracoval návrh na přeměnu prostranství.

"V dubnu se mělo uskutečnit veřejné projednání s občany, na kterém měl být prezentován připravovaný projekt. Vzhledem k vyhlášeným opatřením toto není možné, proto jsme ve spolupráci s architekty připravili videoprezentaci, ve které jsou návrhy představeny a lidé se k nim od dnešního dne mohou vyjádřit," uvedl starosta Richard Vereš (ANO). Video obvod zveřejnil na svých facebookových stránkách.

Podle starosty je prostranství před kostelem nevyhovující. "Chybí zde kvalitně řešený mobiliář a celkově tak prostranství nepůsobí přívětivým dojmem, což je vzhledem ke krásnému kostelu, nově otevřené farní zahradě i strategické poloze uprostřed Heřmanic škoda," doplnil Vereš.

Architekti ve svém návrhu, který je možné pozměnit v závislosti na připomínkách občanů, počítají i s alejí stromů opticky prodlužující kostelní loď. Na prostranství by dal městský obvod umístit lavičky, odpadkové koše, veřejné osvětlení nebo stojan na kola. Parkování by bylo na zatravňovacích dlaždicích s lemováním trvalkovým záhonem. Návrh počítá i s opravou studně a květinovou loukou za kostelem. Revitalizace by se měla uskutečnit v letech 2022 až 2023 a navázala by na výstavbu kanalizace, kterou město v místě chystá.

Doplněno Stavbaweb:

Studii návrhu úprav zpracoval ateliér Kamila Mrva Architects.
Své připomínky mohou lidé psát přímo do komentářů pod videem zveřejněným na facebookových stránkách Slezská Ostrava nebo je zasílat do zpráv či na email kkopecka@slezska.cz.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Veřejný prostor/landscaping

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz