Víkendový dům

Víkendový dům

Velké Karlovice - Leskové

(26. 4. 2019) ellement

   
 
 
 
 

Víkendový dům

Novostavba víkendového domu se nachází v údolí vsetínské Bečvy, rekreační oblasti oblíbené zejména obyvateli Zlína. V tomto údolí spadající do Chráněné krajinné oblasti Beskydy – Javorníky se nachází bývalé podnikové rekreační objekty a pro mnohé návštěvníky je toto místo spjaté s prázdninami, dětstvím, které zde trávili během zimních a letních táborů. Srdcovou oblastí jsou Karlovice i pro samotné investory.
Pozemek, který zakoupili, se nachází u hlavní komunikace – trasy vedoucí do slovenského Makova. Z jihu je dům zastíněn zalesněným kopcem, z obou stran pozemku sousedí se stavbami vzniklými v socialistické době. Přes tato negativa je okolí novostavby velmi malebné. Pozemek leží v chráněné krajinné oblasti, kde platí přísné regulace novostaveb. Domy mají mít podobu tradičních valašských chalup: musí být dodržen podélný půdorys, vstup ze středu delší strany a je povolena pouze sedlová střecha bez střešních oken. V rámci návrhu domu jsme tato pravidla respektovali a dům zároveň obohatili o novodobé vstupy, které jsou v souladu s jeho charakterem a užíváním. Vzhledem k zastínění pozemku a exponovanému místu, jsme ho navrhli tak, aby byl uzavřen sám do sebe, nebyl rušen okolními budovami a provozem.

Srdce domu: pomyslné světlo a teplo tvoří pec ve středu dispozice. Kolem ní se odvíjí život. Podél pece stoupá schodiště do podkroví. Toto místo je také přisvětleno světlíky působící jako komínové těleso a díky tomu světlo dopadá do středu – těžiště domu. Hřeben střechy zezadu dopředu stoupá, reaguje tak na vnitřní dispozici.
Dům vyrůstá ze svahu a dostává působivé měřítko.  Ze tří stran je možné ho uzavřít posuvnými dřevěnými paravány. Na západní i jižní veranda se tak může vytvořit intimní prostor. Tím dochází k odstínění od rušné komunikace, paravány zároveň fungují jako bezpečnostní prvek pro uzavření objektu.
Samotný dům je navržen jako dva tradiční domy v jednom. Zadní část včetně bočních stěn, které jsou v kontaktu s terénem, odkazují na kamennou stodolu. Podkroví a přední část, která je oddělena verandami a skladem dřeva od terénu, je přepisem dřevěnice. Tvaroslovím i použitými materiály jsme reagovali na dané místo a jeho možnosti. Při stavbě jsme proto používali tradiční materiály – pískovec z lomu Bzová, modřínové šindele a obklady z modřínu provazující exteriér i interiér domu. Z východní strany objektu zapuštěním stěny a přesazením střechy vznikl sklad dřeva, typický prvek pro valašské chalupy.
Dispoziční řešení je velmi jednoduché – vstup je situován do středu dispozice z verandy. Přes zádveří se vstupuje do obytného prostoru předěleného pecí a schodištěm na kuchyň a obytnou část. V zadní části přízemí je sklad, koupelna, WC, spíž a technická místnost. V horním patře se nachází dva pokoje, koupelna a pobytová podesta u schodiště. Z ložnice rodičů je možný přímý výstup schodištěm na terén a zahradu.

Autorská zpráva

Autoři: ellement – Ing. arch. Hana Maršíková, Ing. arch. Jitka Ressová; spolupráce BcA. Michal Babic, Ing. arch. Martin Velecký, MgA. Jan Pavézka
Hlavní dodavatel: Navláčil stavební firma, s.r.o., Zlín
Realizace interiéru: Bega studio (truhlářské prvky), Jan Křivonožka (pecař)

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.