Vila s výhledem na Hlubokou

Vila s výhledem na Hlubokou

(27. 6. 2022) BekArch, Uhlík architekti

   
 
 
 
 

Vila s výhledem na Hlubokou

V podzámčí jednoho ze vzhledově nejvýraznějších historických skvostů v České republice vyrostla novostavba, která svým tvarem poutá pozornost. Návrhu této netradiční vily se ujala architektonická kancelář Uhlík architekti. Autoři se snažili maximálně využít potenciálu nedaleko situovaného zámku, proto v návrhu reflektovali výhled na tuto dominantu města. Stavba tak získala tvar písmene L se zkosením vnějšího rohu, který je celý prosklený, čímž na majestátní zámek Hluboká otevírá fascinující panoramatický výhled. Na hrubou stavbu pak plynule navázali architekti z ateliéru BekArch s návrhem interiéru.

Užitná plocha dvoupatrové vily čítá úctyhodných 400 m2. V přízemí, které je částečně zapuštěné pod úroveň terénu, se nachází užitkové prostory – garáž, technická místnost, šatny či účelové sklady. Dlouhá chodba napojující se kolmo na zádveří pak vede do části domu věnované volnočasovým aktivitám – k posilovně, vnitřnímu bazénu a finské sauně. Z velké části prosklená místnost, ve které se nachází bazén, otevírá pohled na terasu s venkovní vířivkou a na spodní část zahrady.

Ze zádveří stoupá schodiště do druhého nadzemního podlaží, které ústí přímo do rozsáhlé centrální místnosti sdružující obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. „Po výstupu schodiště se před očima rozprostře uchvacující výhled na zámek, který jsme chtěli nechat vyniknout. Proto jsme celý centrální obytný prostor pojali jako jeden velký kinosál s mnohými možnostmi posezení a ničím nerušeného výhledu,“ říká architekt Jan Bek. Na tento hlavní prostor navazuje klidová část domu čítající tři ložnice s vlastními koupelnami a malými hermeticky uzavřenými zimními zahradami, které ozvláštňují jinak minimalisticky zařízený interiér.

Přírodní a surové materiály

V interiéru dostaly hlavní slovo přírodní a surové materiály. Pozornost jednoznačně upoutává strop z pohledového betonu, do kterého byla záměrně obtištěna nehoblovaná dřevěná prkna, která sloužila jako bednění. V betonových plochách tak zůstala viditelná jemná kresba dřeva. Pro zjemnění a zútulnění interiéru architekti použili dřevěné prvky, a to v různých podobách. Prostorově nejvýrazněji bylo dřevo použito coby podlaha, pro kterou byl záměrně zvolen světlý mléčný odstín. Dále se dřevo v interiéru objevuje v podobě dubové dýhy s povrchem ošetřeným olejovoskem a na vestavěných skříních a dalších nábytkových plochách v tmavě lakované dubové dýze s drásaným povrchem, který kresbu dřeva ještě zvýrazňuje.

Do koupelen, které jsou menších rozměrů, architekti zvolili polyuretanovou stěrku světle šedého odstínu v kombinaci s velkoformátovými keramickými obklady imitujícími kámen, jež v jednom kuse sahají přes celou výšku místnosti. Podobné materiály se pak objevují také v prostorách domácího wellness v přízemí.

V hlavní roli minimalismus

Celkové minimalistické ladění interiéru vyplynulo ve snahu minimalizovat také nábytek, aby nic nerušilo výsledný dojem. Volně stojící nábytek je proto v realizaci zastoupen řídce. Většina interiéru je řešena na míru místním truhlářem pomocí vestavěných skříní a dalších nábytkových ploch přirozeně zapadajících do prostoru. Například dominantou obývacího pokoje je kromě výhledu na zámek také knihovna řešená jako zámečnický prvek s plechovými policemi v černé matné barvě, která sahá přes celou délku místnosti a na konci přirozeně přechází v integrovaný krb. Podobné zámečnické konstrukce byly použity v šatnách, ve kterých slouží jako otevřené skříně.

Černé akcenty prostupují napříč celým interiérem, a to i ve formě drobných zařizovacích prvků a funkčních doplňků. Pro dveře architekti zvolili kování v povrchové úpravě titan černý mat, která perfektně koresponduje s laděním interiéru. „Aby byl zachován také všudypřítomný minimalistický styl, sáhli jsme po dveřním systému Magnetic od českého výrobce M&T, který ke svému ovládání nepotřebuje kliku, ale díky fungování ryze na principu magnetické síly si vystačí s madlem,“ říká architekt. K systému Magnetic architekti zvolili subtilní madlo YES!, které je k dispozici také ve verzi s WC / koupelnovým uzamykáním integrovaným přímo do konstrukce madla.

Kromě dveřního kování je ale v matném černém provedení také většina interiérových světel, která jsou záměrně zvolena v jednoduchém, čistém stylu, aby na sebe nestrhávala pozornost. Výjimkou v jinak stejném barevném provedení jsou šedá světla netradičně instalovaná na stěně obývacího pokoje, která jsou od španělského výrobce  Vibia, jednoho z mála zahraničních výrobců, jehož produkty jsou součástí této realizace.

Tisková zpráva 

Foto: Filip Györe pro M&T

Architekt - interiér: Ing. arch. Jan Bek, architektonický ateliér BekArch, www.bekarch.cz 
Architekt - hrubá stavba: Uhlík architekti
Rok realizace interiéru: 2021
Zastavěná plocha: 362 m²
Užitná plocha: 400 m²

Subdodavatelé:
Stavební dodělávky: 4interior&tiles
Podlaha: Quickstep, dodané firmou SPO
Truhlářské výrobky: Robert Jezl
Nábytek: Ton, Javorina
Dveřní kování: M&T – systém Magnetic, madlo YES!, klika ENTERO
Keramika: Keramika Soukup
Baterie: Gessi
Světla: Ilumix, Vibia
Krb: Planika
Typ vytápění: stropní vytápění i chlazení

Materiál byl připraven ve spolupráci se společností M&T

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

4. 6. 2022 10:06:36

Re: Re: Rozhledna Závist.

:-)

 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz