Vila Trojúhelník

Vila Trojúhelník

Brno Žabovřesky

(18. 11. 2021) studio AEIOU

   
 
 
 
 

Vila Trojúhelník

Dům se nachází v klidné lokalitě, původně byl postaven jako dvoupodlažní podsklepený, s neobytným podkrovím. Dispoziční uspořádání novým majitelům nevyhovovalo, proto došlo k  jeho modernizaci.

 
Jedná se o realizaci šitou na míru s mnoha atypickými detaily i stavebními principy, celý projekt provází motiv trojúhelníku. Nové části domu definují plochy tvořené bambusovými či modřínovými prvky, důraz jsme kladli na netradiční dispoziční uspořádání. Úpravy v 1. NP spočívaly v přemístění vstupu na verandě, probourání hlavních nosných zdí a propojení místností. Vznikl velkorysý a vzdušný prostor s kuchyní, jídelním koutem a obývacím pokojem, v jehož centru je umístěn krb, srdce domu. Dominantním prvkem je tu také dřevěný jídelní stůl s trojúhelníkovou inkrustací, jehož okolí tvoří vzdušný bílý nábytek. Propojení se zahradou zajišťuje velkoplošné rohové prosklení zčásti kryté bambusovým slunolamem. Dřevěné domovní schodiště bylo odstraněno a nahrazeno novým, z ocelové konstrukce obložené dřevem. Vede z hlavního vstupu do chodby ve 2. NP, odkud je přístup do dětských pokojů, hostinského pokoje, do koupelny a na toaletu. V chodbě je i další dřevěné schodiště do obytného podkroví.
 
Nové využití půdního prostoru s ložnicí a koupelnou se expanzivním způsobem projevuje na fasádě. Zahradní vikýř do ložnice materiálově navazuje na stávající mansardu. Původně zděný uliční štít vedlejšího traktu jsme nahradili skleněnou stěnou a bambusovým slunolamem, takže je patrné nové využití podkroví.
 
Díky výměně původních prvků krovu ocelovými krokvemi a táhly v podlaze se půda stala velkým otevřeným prostorem. Propojili jsme tu hlavní a vedlejší trakt, v jejich křížení je ložnice. Na ni navazuje koupelna s celoplošně proskleným vstupem a sprchovým koutem. Intimity jsme docílili již zmiňovaným bambusovým slunolamem.
 
Prosklení se odráží i na druhé straně vedlejšího traktu v podobě zahradního trojúhelníkového vikýře, jenž tvoří prostor pro venkovní posezení. Zábradlí navazuje na ostatní bambusové prvky, tvoří s nimi celek.
 
Tvar trojúhelníku jemně dekoruje interiér i exteriér. Uplatnili jsme ho v každé místnosti v různých velikostech i množství: v dřevěném a keramickém obkladu, ve skládané masivní podlaze, nábytku a jeho úchytkách nebo v černobílé cementové dlažbě, jenž byla zhotovena dle tradiční výroby.

Autorská zpráva
Foto: Martin Zeman


Autoři: studio AEIOU s.r.o. – Jan Vojtíšek, Jakub Staník; spolupráce Tamara Vojtíšková, Tomáš Pevný, Diana Bevelaquová, Dong Thy Huang
Obestavěný prostor: 1245 m3
Zastavěná plocha: 125 m2
Užitná plocha: 334 m2
Hlavní dodavatel: AZ STAV Brno s.r.o.
Dodavatel interiéru: TARGET DESIGN s.r.o.
Zahradní architekt: Ateliér PAPAVER, s.r.o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2020

 
 
 
 
49.2136906
16.5748140
Vila Trojúhelník

Vila Trojúhelník
Brno Žabovřesky

Komentáře ke článku

 
 
 
 

18. 11. 2021 14:16:16. Re: Vila Trojúhelník. Martin Křivánek

23. 11. 2021 09:39:40. Re: Vila Trojúhelník. D.
24. 11. 2021 19:42:31. Re: Re: Vila Trojúhelník. Jitka

 
 
 
 

18. 11. 2021 14:16:16. Re: Vila Trojúhelník. Martin Křivánek

  no sorry, ale to je fakt hrůza...

23. 11. 2021 09:39:40. Re: Vila Trojúhelník. D.

  Dětinské trvání na motivu trojúhelníku, ať se tam hodí nebo ne, ať je funkční nebo zcela nefunkční, pokazilo jinak velmi pěknou a invenční rekonstrukci. Autoři bohužel neumí příliš pracovat s detaily a materiály, protože mnohde je výsledkem nesoulad a přeplácanost. Pokud se díváte na zástup výrazných prvků a detailů, výsledkem je dort pejska a kočičky. Vrcholem je knihovna v obývacím prostoru, která je sice pěknou prací truhláře, ale jako knihovna je zcela nefunkční. V tomto případě mě okamžitě napadl Atelier 111 architekti, kteří umí narvat své stavby neuvěřitelným množstvím krásných detailů, ale vše je harmonické a dává to smysl.

24. 11. 2021 19:42:31. Re: Re: Vila Trojúhelník. Jitka

  Mluvíte mi z duše. Ty trojúhelníky mě taky děsí. Tolik zbytečných ostrých úhlů vnáší do prostoru jen neklid, A to ani nemluvím o té divné směsi tvarů zvenku. Na jedné straně to vypadá jako reminiscence na nějakou tvrz, z druhé strany jako by seděla na střeše chata ... No, snad aspoň uvnitř to provozně plní požadovanou funkci.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

17. 1. 2022 23:24:11

Re: Re: FN Ostrava.

Mimina?

 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz