Vila ve staré zahradě

Vila ve staré zahradě

Žatecká ulice, Černošice, Praha-západ

(5. 8. 2021) kaa-studio

   
 
 
 
 

Vila ve staré zahradě

Chtěli jsme, aby dům jemně zapadl mezi okolní domy původní zástavby a mezi stromy staré zahrady, aby dokázal využít možnosti výhledů a přírodních zdrojů a aby tepelně a ekonomicky dobře fungoval přirozeně, bez současných umělých „pasivních standardů“.


Zadáním bylo navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu. Rodiče pohybující se denně v umělých kancelářských open-space prostorách toužili po přírodních materiálech a intimitě. Dětská část byla požadována snadno oddělitelná od ostatních prostor, výhledově pro dobu, až děti odrostou. Velkou pozornost klienti kladli na hospodárnost stavby a provozu domu, stínění slunečních paprsků ve dne a světelného znečištění generovaného domem v noci. Přáli si také venkovní krytý prostor pro celoroční sezení a sušení plodů a bylin.

Parcela se nachází na jižním svahu nad Berounkou s nádherným výhledem na Brdský masiv. Přístup na pozemek je z jižní strany, což se stalo dispoziční výzvou. Na zahradě stála stará chata a vzrostlé stromy – dole staré ovocné odrůdy, nahoře jehličnany a ořech.

V návrhu jsme chtěli využít maximální povolenou zastavitelnost pozemku. Většinu funkcí domu jsme soustředili do přízemí (společenská a rodičovská část), menší dětskou část nahoru.

Hlavní hmotu stavby jsme maximálně natáhli mezi východní a západní hranici, abychom vytvořili co nejdelší jižní fasádu (prohřívání/vytápění interiérů sluncem v topné sezóně). Letní slunce naopak přirozeně stíní zapuštěná prosklená fasáda (zápraží).

Dům jsme se snažili na pozemku umístit co nejvýše kvůli výhledům, na střih se sousedními objekty (soukromí) a s maximálním ohledem na vzrostlé stromy. To vygenerovalo polohu zhruba uprostřed pozemku a vznik dvou zahrad – slunného sadu a severního stinného lesíčku.

Hlavní přízemní objem z keramických tvárnic (bez vnějšího zateplení) a příčkovek je zastřešený betonovým stropem (pocit bezpečí). Střechu nad přízemím jsme koncipovali jako zahradu, louku s motýly. Na ní stojí lehká dřevěná bouda/chata jako místo pro dospívající děti.

Přístup do domu je po vlnité pěšině vedoucí z hlavní komunikace. Garáž byla ponechána dole, nestíní výhledům z obytné části. Za domem je zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty.
 
Dispozičně je přízemí rozděleno na jižní společenskou a severní soukromou část. Jižní prostor má pět segmentů, jedním z nich je vstupní hala. Podél celé jižní stěny je zapuštěné zápraží, prostor mezi vnitřkem a vnějškem. V dřevěném patře jsou v krajích dva dětské pokoje se společnou střední halou a výstupy na střešní zahradu. Nejkrásnější výhledy.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice

 
Autoři: Kamila Holubcová, Antonín Holubec
Hlavní inženýr projektu: Tomáš Zima, www.win-home.cz
Stavitel: L Construct s.r.o., Petr Louma
Vybavení interiéru: David Brada, www.preklizka.com
Zastavěná plocha: 190 m2
Hrubá podlahová plocha: 260 m2
Užitná plocha: 210 m2
Plocha pozemku: 925 m2
Náklady: 10 mil. Kč

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2020

 
 
 
 
49.9469525
14.3233160
Vila ve staré zahradě

Vila ve staré zahradě
Žatecká ulice
Černošice, Praha-západ

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz