Vinárna WineList

Vinárna WineList

(5. 9. 2022) COLLARCH

   
 
 
 
 

Vinárna WineList

Vinárna WineList se nachází v malém přízemí a rozsáhlejším sklepení historické budovy v pražském Karlíně. Interiér, který byl vinárně poskytnut, již počtvrté měnil svou náplň a podruhé procházel rozsáhlejší rekonstrukcí. Tyto postupné změny funkcí a s nimi spojené specifické nároky předchozích investorů vytvořily v interiéru budovy zajímavý mix historických a současných stavebních prvků, které na sebe v některých místech příjemně a logicky navazují, ale v jiných se zcela negují.

Na tuto mnohovrstevnatost a bohatou historii interiéru navazujeme vlastní současnou vrstvou. Zachováváme kvalitně zpracované historické prvky, jako jsou např. původní klenuté cihlové stropy, a využíváme některá vyhovující technická řešení z pozdější doby, jako je například vzduchotechnika objektu. Nevyhovující prvky a nekvalitně provedené vrstvy odstraňujeme. Takto téměř restaurátorsky zpracovaný interiér doplňujeme o novou vestavbu, která svou estetikou a kvalitou provedení navazuje na to hodnotné, co bylo vhodné zachovat.

Všechny historické a současné vrstvy vytváří dohromady nezaměnitelného a nadčasového genia loci.

Přízemí
Interiér přízemní části vinárny je sjednocen jemnou šedobílou patinovanou výmalbou stěn a stropu. Zaoblené hrany a kouty obvodových zdí dále zjemňují charakter interiéru. Litá epoxidová podlaha s omyvatelnou hranou po obvodu místnosti je tónována do cihlově růžové. Ve stejném materiálovém provedení je i hlavní bar vinárny s integrovanou chladící vitrínou.

Dominantním prvkem interiéru je vestavná skříň z masivního kartáčovaného dubu s vestavěnými samoobslužnými automaty na víno. Směrem do chodby na skříň navazuje materiálově obdobně řešená příčka s integrovaným vstupem na toalety. Stolky a sezení jsou provedeny v kombinaci přírodní kartáčovaný dub s bílými kovovými či plastovými prvky.

Osvětlení přízemí je řešeno menšími bodovými světly zavěšenými nebo přisazenými ke stropu s jedním dominantním prvkem ve středu hlavní místnosti: přisazeným kruhovým světlem o průměru 2 m, navrženým ateliérem COLLARCH specificky pro tuto místnost. Světlo je stmívatelné a opatřené autorským potiskem.

Toalety jsou sjednoceny omyvatelnou epoxidovou stěrkou cihlové barvy a jsou řešeny jako bezbariérové.


Estetika interiéru se propisuje i do uličního parteru. Nové dřevěné výkladce rámují pohled do vinárny z exteriéru, a decentní výstrč a nápis na fasádě z černě lakovaného plechu prezentují vinárnu navenek.

Schodiště

Přízemní část vinárny spojuje se sklepením velkoryse pojaté schodiště, jemuž dominuje podhled z ohýbaných mosazných plátů a velkorysé závěsné svítidlo připomínající lunu v úplňku. Podhled svým provedením nejen ozvláštňuje schodiště, ale přispívá k optickému scelení jeho jinak značně členitého stropu. Stupně i madlo schodiště jsou provedeny z masivního dubu a podsvíceny orientačním osvětlením.

Sklepení
Zatímco přízemí je navrženo spíše pro denní provoz s převládajícími tóny bílé a světle šedé, sklepení je laděno do elegantní večerní černo-šedé. 

Tam, kde to bylo možné, jsme interiér sklepení očistili od necitlivých stavebních úprav z pozdější doby a naopak v maximální míře odhalili smíšené historické zdivo a původní sklepní klenby. V místech, kde se původní zdivo nedochovalo nebo bylo doplněno o nové nehezké vyzdívky, jsme povrchy interiéru zcelili štukem s patinovanou výmalbou. Podlahu jsme sjednotili neutrální šedou betonovou stěrkou.

Interiér je doplněn o kvalitní nábytek z kartáčovaného dubu, který je vyroben na míru tak, aby dotvářel a zpříjemňoval jednotlivé části spletitého sklepení a doplňoval je o jednotlivé funkční prvky. Především se jedná o místa pro vložení automatů na víno. Dále například o knihovnu s vloženým projekčním plátnem nebo lavice s integrovanými tepelnými konvektory a podsvícením.

Výrazným zámečnickým a zároveň světelným prvkem interiéru je ocelový podhled nad barem s místem pro zavěšení 200 sklenic na víno. Integrované osvětlení v podhledu využívá sklenice jako světelný difuzor.

Sklad vína je navržen jako samostatná klimatizovaná místnost. Ocelové regály na lahve maximalizují využití plochy k optimálnímu uskladnění vína. Jsou univerzální pro různé tvary a velikosti lahví a zároveň svým provedením sklad esteticky ozvláštňují.

Toalety v podzemí jsou materiálově a barevně provedeny obdobně jako ostatní části interiéru. Obsluha splachovadel, baterií a osoušečů je řešena jako bezdotyková.

Hlavní osvětlení sklepení tvoří neutrální opálové koule různých průměrů, které díky možnosti stmívání mohou vytvořit příjemnou a potemnělou intimní scénu. Doplňkové zdroje světla jsou chytře skryty za opěradly a pod sedáky lavic nebo například ve dvířkách skříní. Společně s hlavním osvětlením nabízí uživateli možnost sestavit různé světelné atmosféry.

Autorská zpráva
Foto: Karolína Matušková, Michal Janků, COLLARCH

Architekt: COLLARCH – Ondřej Janků, Veronika Kommová, Shota Tsikoliya
Rok dokončení: 2021
Zastavěná plocha: 250 m2
Místo projektu: Praha 8 – Karlín

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2021

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2022 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz