Vinařský dům

Vinařský dům

Masarykovo náměstí 389, Znojmo

(19. 10. 2020) Studio ORA

ORA

   
 
 
 
 

Vinařský dům

Přišel za námi investor se svým snem vytvořit vinařství v srdci Znojma, v renesančním domě na Masarykově náměstí. Zadáním bylo vytvořit místo, kde by se víno vyrábělo, prodávalo a degustovalo. A zároveň se zde hodovalo, pořádaly akce a bydleli tu hosté. Ambiciózní program si vynutil využít každý centimetr všech úrovní měšťanského domu, jeho dvora, a sklepů navazujících na historické znojemské podzemí.


Rekonstrukce začala před pěti lety malým winebarem. Prostor pod dvojicí křížových kleneb je přirozeně členěn na dvě části. U vchodu je posezení pro hosty s výrazným lustrem ve tvaru kříže a dlouhou lavicí. Druhé části dominuje pracovní stůl/bar a fortelný regál na víno. Kleneb se nedotýkáme, pouze je nasvětlujeme. Křížení jsme použili jako základní motiv, který prostupuje celým interiérem.

Průjezd je hlavním vstupem, křižovatkou všech provozů, skladem vinařského náčiní a technologie, místem, kde víno zraje v keramických nádobách kvevri zabudovaných v podlaze. Průjezdem se vstupuje do ubytování v patře a zároveň je otevřen při konání větších akcí jako hlavní průchod pro návštěvníky přímo do dvora. Je to místo, kde návštěvník nahlédne vinaři pod pokličku.

Dvůr je největší kvalitou projektu. Úzký pozemek je situovaný mezi vysoké zdi. Ta první je kamenná, krásně zvětralá, patřící bývalému kapucínskému klášteru. Ta druhá je naopak holá, patří předimenzovanému, dlouhodobě nefungujícímu kulturáku z konce 80. let. Zdi rámují nádherný výhled do kapucínské zahrady a na reprezentativní budovu soudu. Výhled jsme ještě podpořili snížením ohradní zdi a demolicí dvorních bud. Provozní nutností bylo navrhnout ve dvoře přístavbu se servisními místnostmi.  Rozhodli jsme se přimknout k ošklivé zdi kulturáku a tím jí upozadit. Nechali jsme co nejvíce vyniknout klášterní zeď. Přístavba stojí ve stopě bývalého dvorního křídla, které bylo za války zničeno. Po tomto křídle zůstaly jen sklepy, které jsme využili pro výrobní prostory.

Navrhli jsme pohledům zvenku skrytý pavilon, jehož střecha je vyhlídkovou terasou a rozšířením prostoru dvora. Se dvorem je propojena rozšiřujícím se betonovým schodištěm. Kombinujeme dřevo, beton a ocel, materiály, které umí stárnout. 

Do sklepů se vstupuje tajnými dveřmi ve fasádě přístavby. Podzemí zachováváme jeho autenticitu záměrně téměř bez zásahu. Sklepy v první úrovni jsou napěchovány nerezovými tanky, zde se nachází hlavní výrobní prostory vinařství. Ve druhém patře sklepů jsou umístěny sudy. Na tuto část přímo navazuje znojemské historické podzemí.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice

Klient: Vlastimil Nešetřil
Autor: Studio ORA (originální regionální architektura) – Jan Veisser, Jan Hora, Barbora Hora
Spolupracovali: Statika 3 structure s.r.o.; PK TIMBER s.r.o. (Dalibor Poustecký) – truhlářské výrobky, fasáda, terasa; Rebus – betonová schodiště
Rozloha: zastavěná plocha – přístavba 107 m2; podlahová plocha přístavby ve dvoře 87,7m2; podlahová plocha stávajícího objektu v 1. NP 106,9 m2


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2020

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz