VOIX – showroom audio video

VOIX – showroom audio video

Dušní 3, Praha 1 - Staré Město

(15. 11. 2019) Barbora Léblová, Ivo Herman

   
 
 
 
 

VOIX – showroom audio video

Showroom audio video techniky VOIX vznikl spojením dvou nezávislých prostorů levé a pravé části přízemí domu na rohu ulic Dušní a Salvátorská v historické lokalitě Starého Města. Naším úkolem bylo vytvořit v prostorech několik poslechových místností, domácí kinosál, prodejnu a kancelář se zázemím.
Pravá část přízemí původně soužila jako prodejna oděvů, čemuž odpovídalo i řešení interiéru. Snížená část přízemí prošla kompletní rekonstrukcí, vznikla zde největší poslechová místnost a domácí kinosál. Vzhledem k tomu, že bylo nutné respektovat zásadní akustické požadavky, byly veškeré nové konstrukce řešeny adekvátními akustickými materiály. V interiéru byl položen vysoký koberec, okna zakrývají těžké blackoutové závěsy, které zejména v prostorách kina zajišťují naprostou tmu a pomáhají dalšímu odhlučnění.
Tvrdým oříškem bylo řešení ozvučení domácího kinosálu, kam se nakonec, i při relativně malé velikosti daného prostoru podařilo umístit soustavy ozvučení ve dvou kategoriích.
Velkou poslechovou místnost jsme se snažili opticky zvýšit. Akustický podhled jsme proto nenechali instalovat v celé stropní ploše, ale tak, aby se alespoň částečně odkryla původní valená klenba. Díky instalování podsvětlení v podhledu vznikl zajímavý efekt, který dává místnosti bez oken osobitý ráz.
Pravá přízemní část spolu se schodištěm do zvýšeného přízemí se obešla bez zásadnějších stavebních zásahů. Původní prostory butiku s oblečením prošly naším redesignem. Dle požadavku investora jsme se snažili zachovat co nejvíce z vybavení prodejny. Bylo ale nutné ošetřit bílou nábytkovou fólii, která byla vzhledem k užívání poškozená. Jako řešení jsme zvolili princip jakýchsi kazet z běleného dubu, které byly vsazeny do poliček a nik tak, aby zakryly poškození a škrábance.

V levé části přízemí domu sídlila cestovní kancelář. Dlažba, schodiště, galerie a vybavení odpovídalo designu 80 let a bylo nutné vše kompletně rekonstruovat. Vzniklo zde nové schodiště, vedoucí do prostoru mezi kancelář a galerii. Zrušili jsme vyústění galerie do nefunkční špice, galerie byla srovnána do jedné linie a opatřena skleněným zábradlím. V přízemí i na schodišti je dřevěná podlaha. Na galerii je umístěna zasedačka, která vede do jednoduché kanceláře a dále do nejmenší z poslechových místností. Ta je zařízena jako jednoduchý obývák v historické zástavbě s původními parketami na podlaze. V zadní snížené části vznikla další poslechová místnost. Řešená je opět s ohledem na akustiku. Na zemi je vysoký koberec a okna jsou opatřena záclonami a závěsy.

Kvůli propojení levé a pravé části přízemních prostorů bylo vybouráno zazdění spojovací chodby, které odpovídalo dřívějšímu separátnímu fungování obou provozů. V chodbě spojující tyto prostory byla položena dřevěná podlaha. Zvýšené přízemí pravé části je věnováno značce Kharma, která je autorem interiéru této části showroomu. Náš ateliér se v poslechové místnosti Kharma podílel pouze na technické části návrhů.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice – Jakub Skokan, Martin Tůma

Autoři: Barbora Léblová Interiors & Architecture, AIH. architekt Ivo Herman; spoluautor Kharma
Spolupráce: Galerie Zdeněk Sklenář
Rozloha: hrubá podlahová plocha 480 m2; užitná plocha 450 m2
Klient: VOIX

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2019

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.