White Villa

White Villa

(28. 6. 2016) 4a architekti

   
 
 
 
 

White Villa

Zapálený pro svou vizi, ale nejistý v tom, jak jí dosáhnout, nás klient zapojil do návrhu svého minimalistického a otevřeného rodinného domu. Záměr, se kterým byl dům projektován, od nás vyžadoval použití minimálního množství detailů. Vyjádřili jsme se pouze s pomocí několika málo přírodních materiálů, v monochromatickém barevném ladění. Úspěšně jsme zvýšili koeficient zastavění, museli jsme ale čelit mnoha omezením z hlediska zásad urbanistického a architektonického řešení v dané lokalitě. Podařilo se nám interpretovat klasickou a v místní zástavbě převládající sedlovou střechu novým způsobem, který odpovídal požadavkům klienta na současný dům. V našem pojetí se tradiční tvar přetavil v pozvolně stoupající a klesající zeď, která se jako stuha vine kolem celé stavby. Linie pozvolně stoupající asymetrické střechy je tvořena právě touto zdí rozpínající se přes parcelu. Části zdi jsou vynechány za účelem zdůraznění a krytí vstupu, jinde slouží průřezy pro otevření fasády jejímu okolí. Chtěli jsme stavbu vizuálně pevně spojit se zemí tak, aby působila trvalým dojmem, její hmota vyhlížela solidně a pevně, a zároveň poskytnout klidný, lenivý pocit domu sebevědomě usazeného na pozemku. Vše je navrženo v bílé barvě s tmavými přírodně šedivými detaily v průřezech fasádou a šedým soklem tvořícím základnu domu.

V rámci uspořádání interiéru je vstup umístěn ze severu, s malou vstupní halou a prostorem pro šatnu. Při vstupu z garáže je přístup do domu veden přes technickou místnost. Z haly je přístupná koupelna a pokoj pro hosty/pracovna. Celá zbylá plocha přízemí je věnována obývacímu prostoru, na jižní straně propojenému se zahradou. Těchto přibližně osmdesát metrů čtverečních otevřeného prostoru, na jednotlivé zóny rozděleného pouze vizuálně, je v polovině délky jižní fasády plně prosklených a pouští tak zeleň zahrady do obytného interiéru.
Podesta v prvním patře je koncipována jako průchozí galerie, strop zde sleduje tvar střechy a má tím pádem dvojnásobnou výšku, umožňující v budoucnu vestavbu mezipatra. Tři ložnice s francouzskými okny jsou všechny otevřeny směrem k jižní pobytové terase. Hlavní ložnice s šatnou má soukromou koupelnu vybavenou sprchovým koutem, druhá koupelna s vanou je určená k užívání všem.           

Autorská zpráva
Foto: Ivan Bárta


Místo: Jenerálka, Praha 6

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.