Prejzová krytina z Tondachu – řešení pro historické střechy

Prejzová krytina z Tondachu – řešení pro historické střechy

Prejzy patří mezi skládanou krytinu historicky svázanou s českou architekturou. Své místo mezi moderními krytinami si udržují díky nenahraditelnému vzhledu a tradičnímu řemeslnému způsobu pokládky.

Prejzová krytina z Tondachu, foto: Jakub Cigler Architekti

Prejzová krytina se rozděluje na prejz velký a malý, umožňuje pokrytí tradičních i oblých tvarů střech. Dovoluje vyskládat i komplikované tvary, jako jsou volská oka, kužely a různé nepravidelnosti. Je velmi vhodná pro rekonstrukce památkových objektů. Pokládka je odlišná od pokládky ostatních tašek. Pouze velký prejz je možné pokrývat také na sucho a připevňovat mechanicky při sklonech střešních ploch nad 45°.

Velký prejz

Při rekonstrukci střechy paláce Savarin byl použit velký prejz v režné barvě. Velký prejz se skládá ze dvou dílů – spodního háku (korýtka) a vrchní prejzy (kůrky). Velký prejz se klade do maltového lože. Od sklonu 45° a výše je přípustná i pokládka tzv. na sucho s mechanickým kotvením. Musí být dodrženy zásady větrání spodního líce krytiny.

Palác Savarin

Zásady laťování
– Velký prejz má laťování 350 mm.
– Každý prut musí být ukončen horní kůrkou (např. detail u okna, u štítu apod.).
– Plochu střechy se snažíme rozměřit v délce krokví mezi okapem a hřebenem pravidelně s přesahem krytiny minimálně 6 cm, aby plocha vyšla na celou prejzu.
– První podhřebenová lať by měla být umístěna horní hranou cca 1 cm od osy hřebene.
– Latě se používají o průřezu min. 40 × 60 mm.
– Vzhledem k tomu, že klempířské detaily se nedají provádět předem, je třeba, aby při rozměřování a pokládce byl přítomen klempíř.

Příprava kůrek
– Kůrky před vlastní pokládkou dostatečně namočíme (12 hodin – dle klimatických podmínek).

Pokrývačská malta
– Pro pokládku prejzových krytin TONDACH byla vyvinuta speciální malta s pojivem na vápenné bázi, balení v pytlích po 25 kg.
– Množství záměsové vody 0,17 – 0,18 l vody / 1 kg suché směsi (4,2 – 4,5 l vody / pytel).
– Upozornění: dodatečné přidávání pojiv, kameniva a jiných přísad nebo prosévání směsi je nepřípustné. Směs lze zpracovat pouze za teploty vzduchu i podkladu nad +5 °C a nelze ji aplikovat při očekávaných mrazech! K rozmíchání směsi je nutno použít pitnou vodu nebo vodu odpovídající EN 1008.

Palác Savarin, foto: Crestyl

Pokládka „na sucho“
– Doplňková hydroizolační vrstva musí být navržena dle Pravidel pro navrhování a provádění střech vydaných Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, a to včetně správného odvětrání střešní krytiny.
– Abychom vytvořili rovné a mezi sebou rovnoběžné řady, klademe háky podle olovnice spuštěné od hřebene přes okap nebo mezi dva háky u okapu a dva u hřebene přibijeme do latě hřebíky do stejné výše, jako je hrana háků, propojíme šňůrkou a k této šňůrce pak klademe háky do malty.
– Kontrolujeme, aby jednotlivé řady (pruty) byly kladeny na úhel, tj. kolmo k okapu.
– Háky se zavěšují na střešní latě tak, aby mezi nimi byly minimální mezery. V případě nutnosti (dle větrové oblasti a sklonu střešní plochy) se přišroubují.
– Kůrky pak překrývají spáry mezi háky a šroubují se otvorem v hlavě kůrky do střešní latě korozivzdornými vruty min. 5 × 120 mm, a to přesně v mezeře mezi háky. Přitažení vrutů je nutné provést tak, aby umožňovaly pružení při pohybech krovu (při silném dotažení kůrka podélně praskne), volnost nesmí být vyšší, aby spodní stranu kůrek nenadzvedával vítr.
– Na krytí hřebene nároží je možné použít hřebenáč šíře 21 cm nebo 25 cm.

Technické údaje

  • Bezpečný sklon střechy 40°
  • Minimální sklon střechy 35°
  • Krycí délka (vzdálenost latí) 350 mm
  • Celková délka/hák 430 mm
  • Celková délka/kůrka 400 mm
  • Krycí šířka/hák 240 mm
  • Krycí šířka/kůrka 101–142 mm
  • Potřeba na 1 m2 hák 12 ks, kůrka 12 ks
  • Hmotnost 1 m2 bez malty 54 kg/m2
  • Hmotnost 1 m2 včetně maltového lože 119 kg/m2

Podle podkladů SPOLEČNOSTI WIENERBERGER
www.wienerberger.cz/strecha-tondach

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*