Zastupitelé schválili projekt k odblokování svitovského areálu

Fotogalerie ke článku (1)

Budova č. 15 - areál Svit Zlín (zdroj: Real Spektrum)

Budova č. 15 - areál Svit Zlín (zdroj: Real Spektrum)
Celá fotogalerie (1)

Kraj si od procesu odblokování a restrukturalizace areálu slibuje především možnost zahájit nutné investice do chátrajících budov a infrastruktury v nevyužívané části areálu.

Zastupitelé Zlínského kraje na dnešním zasedání schválili projekt postupného odblokování východní části průmyslového areálu Svit. Po úspěšném dokončení projektu, na kterém vedení kraje spolupracuje i s radnicí města Zlína, by měl krajský úřad získat dvě budovy a veškeré silniční a infrastrukturní sítě v dosud nevyužívané části průmyslového areálu.

Restrukturalizační proces předpokládá odkup pohledávek ekonomické skupiny Svit městem Zlínem od ministerstva financí v ceně 180 milionů korun. Po převzetí balíku pohledávek by mělo nejprve dojít k postupnému očištění majetku od zástav a k jeho následnému převedení do vlastnictví města a kraje. K zahájení projektu je nutné, aby jej schválili i zastupitelé Zlína, ti o něm budou jednat na čtvrtečním zasedání. Pro úspěšné provedení transakce předpokládá krajský úřad i finanční účast soukromých investorů.

V případě úspěšného dokončení procesu hejtmanství získá průmyslové budovy 14 a 15, ve kterých by po rekonstrukci měla sídlit krajská knihovna a galerie. Kraj si od procesu odblokování a restrukturalizace areálu slibuje především možnost zahájit nutné investice do chátrajících budov a infrastruktury v nevyužívané části areálu.

Svit se dostal do vážných ekonomických problémů v 90. letech minulého století. Potíže vyvrcholily prohlášením konkurzu v roce 2000. O dva roky později byl konkurz zrušen. Východní část areálu, který vybudovala již firma Baťa, se postupně mění na obchodní zónu a nachází se v něm i sídlo krajského úřadu.

Zdroj: Zpráva ČTK 18.6.2008

Související články:
Krajská knihovna a galerie ve Zlíně se zřejmě přesunou do bývalého Svitu


Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*