00375 – Bytový dům Prostějov 03

Novostavba se nachází v blízkosti městského centra, na jedné z historických cest – ulici Žeranovské. Dům je navržen na půdorysu písmene L a skládá se ze dvou částí: třípodlažní hmota s mírně zapuštěnou vstupní částí definuje uliční frontu, kolmá pětipodlažní hmota orientovaná do klidného vnitrobloku ustupuje od uliční čáry a odlehčuje tak celkové měřítko domu. Obě části sjednocuje fasáda z cementovláknitých desek v dvojí barevnosti – přírodní a antracitové. Uliční fasáda je členěna horizontálními římsami a pravidelným rastrem oken, dvorní část oživuje rytmická hra velkoryse předsazených balkonů.
Dům byl původně koncipován jako bydlení pro seniory s 26 upravitelnými jednotkami. V průběhu výstavby však investor změnil náplň a dům byl realizován se 14 nájemními byty o velikostech 2+kk a 3+kk, které jsou přístupné ze společné schodišťové haly s výtahem. Většina bytů má balkon, střecha nad uliční částí slouží jako pobytová terasa u bytu ve 4. NP. V přízemí jsou dvě obchodní jednotky s prosklenými výkladci směrem do ulice a zázemí domu. Prostor vnitrobloku byl upraven pro parkování.
V návrhu jsme kladli důraz na řešení vstupních prostor, které jsou sice prostorově skromné, ale díky použití zrcadlového podhledu vzniká překvapivý optický klam inspirovaný vzpomínkou na pravidelné dětské výlety do Prahy a s nimi spojené návštěvy zrcadlového bludiště na Petříně.
V budoucnu se předpokládá rozšíření bytového domu na sousední parcelu, přičemž oba domy budou provozně i esteticky provázány.

Autorská zpráva
Foto: Radek Brunecký


Investor: ONE V s.r.o.
Autor: knesl kynčl architekti – Jiří Knesl, Jakub Kynčl, Tomáš Pavlíček
Autorský dozor: Martin Trčka 
Stavebně-technické řešení: Miroslav Šubrt
Statika: Pavel Hladík/Hladík a Chalivopulos s. r. o.
Požárně-bezpečnostní řešení: Jitka Špondrová
Vytápění: Jiří Hájek/FourClima
Zdravotní technika: Zbyněk Remeš
Elektroinstalace – silnoproud: Pavel Dočekal/KOMP
Elektroinstalace – slaboproud: Vít Neberführ
Doprava: Kateřina Míčová Polesná/Ateliér DPK  
Dodavatel: POZEMSTAV Prostějov a.s.
Plocha pozemku: 790 m2
Zastavěná plocha: 696 m2
Podlažní plocha: 1566 m2
Obestavěný prostor: 7260 m3

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*