Akátová věž

Akátová věž

(15. 9. 2015) Pavel Jura

   
 
 
 
 

Akátová věž

Lokalita stavby - kopec Výhon, i záměr stavby – rozhledna, byly do jisté míry výjimečné, sváděly k exhibici a ke zneužití možností zadání, k prvoplánové reklamě. „Na truc" těmto svůdným okolnostem jsme se rozhodli realizovat stavbu, která nebude mít potřebu a priori poutat pozornost či šokovat. Stejně tak nebylo cílem exhumovat historické stavební formy - od výsledné podoby stavby nelze očekávat více než obraz principů při stavbě použitých. Cílem úsilí byla stavba normální a přiměřená, která nebude svědkem toho, čeho jsme (v krajině) schopni, ale toho, co považujeme za rozumné.

Zvolili jsme obyčejný tvar a materiály. Věž má pravidelný kruhový půdorys s třiceti dřevěnými akátovými sloupy, který odpovídá topografii místa s rovnocenným výhledem v celém rozsahu 360°. Kruhový profil zaručuje zároveň tuhost vůči vodorovnému zatížení větrem.
Každý ze sloupů je složen z několika fošen, jejichž počet se po výšce sloupu zmenšuje. Řídnutí nosné konstrukce odpovídá snižování napětí v materiálu, od nejvíce zatíženého masivního soklu až po korunu věže - balustrádu subtilních prvků bez zatížení. Řídnutí konstrukce sleduje vinoucí se spirálu vnitřního schodiště, při výstupu na věž se výhled postupně otevírá - od téměř uzavřeného soklu až po otevřenou vyhlídku v nejvyšší úrovni.
Vnitřní schodiště potvrzuje řád stavby - každý stupeň je proveden jako konzola fošen z nosného sloupu. Prostorová spirála vzájemně provázaných konzol ztužuje stavbu, definuje vnitřní prostor se shora osvětleným volným jádrem. Prostorovou tuhost kruhového průřezu zajišťují (stejně jako u sudů ve sklepě dole pod kopcem) ocelové obruče, doplněné dřevěnými rozpěrami mezi sloupy.

Dřevěná konstrukce stavby je provedena z typické místní dřeviny - akátu, všechny prvky mají stejnou tloušťku 40 mm. Ocelové prvky jsou pozinkované, bez další povrchové úpravy. Při návrhu i realizaci byl důležitý celek, nikoliv detail stavby; ostatně řada detailů byla předem určena dodržením řádu stavby. Způsob zpracování odpovídá podmínkám staveniště bez elektrické energie, míra opracování detailů nemá ambici importovat na kopec Výhon průmyslový perfekcionismus.

Autorská zpráva

 
Místo: kopec Výhon u Židlochovic
Investor: Město Židlochovice

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2009

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz