Artec Architekten: bytový dům Am Muehlgrund, Vídeň

Artec Architekten: bytový dům Am Muehlgrund, Vídeň

(25. 9. 2012) Novostavba bytového domu pro různé generace na vídeňském předměstí Stadlau.

 
 
 
 

Artec Architekten: bytový dům Am Muehlgrund, Vídeň

Novostavba bytového domu pro různé generace na vídeňském předměstí Stadlau.


Linka 2 vídeňského metra vedoucí z centra (Karlsplatz) přes Dunaj překračuje v předměstí Stadlau nádraží. Stanice metra „Stadlau Bahnhof“ je hned za tím. Trasy metra jsou ve výšce 12 metrů a navíc oddělené. Tyto tratě vedou severně od novostavby bytového domu. 8-12 metrů od těchto dlouhých estakád se nalézá pozemek o délce 90 m a šířce 15 m pro nový sedmipatrový bytový dům, který vzešel z urbanistické soutěže. Jeho severní stranu trasy metra stíní.



Tato situace - na severu sloupy "jak z Karnaku! na jihu venkovské plošné sídliště - vedla k rozšířenému typu pavlačového domu se vstupy na obou koncích budovy. Směrem k U-Bahn a na kratších stranách chrání budovu plášť z vertikálně zalamovaných perforovaných kovových stěn, vyvinutých kvůli dopadu a rozptylu světla. Okenní otvory jsou v částech obracejících se vzhůru. Jako součást tepelné ochrany konstrukce (provedené jako pasivní dům) vzniká za kovovou fasádou hala obzvláštního tvaru. Je dlouhá, úzká a vysoká, s různou intenzitou světla; prostorový zážitek z haly se přirozeně mění.


Kaskádovitě vedené schodiště je vestavěno do úzké štěrbiny mezi chodbou s přístupy k bytům a fasádou. Jeho ramena vedou postupně od hlavního vchodu na západní straně až do nejvyššího podlaží. V mezerách mezi schodištěm a fasádou se nachází vertikální zahrada s tisíci rostlinami v jedenácti sedmimetrových prefabrikovaných truhlících. Před vstupy do bytů se chodby rozšiřují do nik. Dubová okna vedoucí do haly slouží k osvětlení bytu a jako vyhlídky do vnitřní zahrady. Na střeše domu je společná zelená terasa, která nahrazuje nedostatek venkovního prostoru u přízemí domu.
Byty orientované na jih jsou hlavně dvoupokojové, případně později propojitelné, s průběžnou lodžií na jižní straně, která má fasádu s okny. Pohyblivé a shrnovací zastínění bylo vyvinuto speciálně pro tuto stavbu.




Přízemí s velkou terasou je vyhrazeno společnosti provozující byty s pečovatelskou službou. Byty ve vyšších patrech jsou propojitelné s další, přímo zvenčí přístupnou částí domu, využitelnou jako kanceláře, ateliéry, lékařské ordinace atd. nechybí zde společný prostor pro uživatele, zařízený kuchyňským nábytkem a přístupný rovněž zvenčí. Byty ve dvou nejvyšších patrech jsou mezonetové s terasami v obou úrovních.

Bytový dům Am Muehlgrund, Vídeň
Stavebník: BUWOG, Bauen und Wohnen GmbH
Architekt: ARTEC Architekten, Bettina Götz, Richard Manahl
Spolupracovníci: Björn Wilfinger, vedoucí projektu; Ronald Mikolics, Michael Murauer, Anna-Maria Wolf; Jun Wook Song (vizualizace); Aniko Horvathova, Kathrin Schelling, Wolf Deucker (model); soutěž: Nina Fessler, Panajota Panotopoulou, Anna-Maria Wolf, Irene Yerro; Fabian Lorenz (model)
Krajinářský architekt: Auboeck + Karasz
Statika: Dr. Ronald Mischek ZT GmbH, Wien
TZB: Käferhaus GmbH, Langenzersdorf
Stavební fyzika: Schöberl & Pöll OEG, Wien
Právní zástupce: Michaela Mischek
Začátek projektu: 2007
Realizace: 2010-2011
Pozemek: 2578 m2
Zastavěná plocha: 1593 m2
Hrubá podlažní plocha: 9542 m2
Obestavěný prostor: 31 016 m3
Užitná plocha: 5126 m2
Foto: Bruno Klomfar, ARTEC Architekten

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz