Ate­lier Thomas Pucher & Alfred Bram­berger: administrativní budova NIK

Ate­lier Thomas Pucher & Alfred Bram­berger: administrativní budova NIK

(4. 4. 2011) Thomas Pucher a Alfred Bramberger vyhráli s projektem administrativní budovy NIK v Grazu 1. cenu soutěže Austrian Fischer von Erlach Prize 2010 (cena je udělována inovativním stavbám, citlivě integrovaným do historického centra města Graz).
 

 
 
 
 

Ate­lier Thomas Pucher & Alfred Bram­berger: administrativní budova NIK

Thomas Pucher a Alfred Bramberger vyhráli s projektem administrativní budovy NIK v Grazu 1. cenu soutěže Austrian Fischer von Erlach Prize 2010 (cena je udělována inovativním stavbám, citlivě integrovaným do historického centra města Graz).
 






Budova NIK je atraktivní architektonický minimalistický kus, který pochází z Atelieru Thomas Pucher a Alfred Bramberger, navržený stylem "méně je více", který v jejím případě skvěle funguje v její prospěch. Obdélníkový tvar s kubisticky řezanou fasádou výhradně z hliníku, kovu, oceli a skla vytváří mihotající, zářivý vzhled po celý den. Ocelová rámová konsrukce s lehkými panely tvořícími zdi, mnohotvárná hravá fasáda s jasným vertikálním dělením - přes svou jednoduchost se tato budova stává sochou.
Uzavřené prvky fasády se zlatavě třpytivým vzhledem, uvnitř nabízí prostor pro police nebo archiv.
Interiér obsahuje bílý nábytek a skleněné panely, které pomáhají přirozenému osvětlení prosvětlit vnitřek budovy, a zvyšují tak příjemný pocit.





Penthaus
V nejvyšším patře je navržen jako byt s prostornými terasami a výhledem na hradní návrší. Koncepce "hluboké stěny" zde má zvláštní význam - "atraktivní se skrývá ve zdech" (viz James Bond).

Kanceláře
Budova může být vybavena konvenčně (stěny + nábytek podle potřeby) nebo tak, že využívá koncept závěsných skříněk. Panely uzavřených částí fasády nabízí pole úzkých výklenků, rozšiřují užitný prostor po celém obvodu, včetně všech užitkových místností nebo úložných prostor. Kancelářský prostor může být používán i jako zcela otevřené studio - openspace.




Místo: Graz (Štýrský Hradec), Rakousko
Architekt:
Atelier Thomas Pucher & Bramberger [Architects]
Autoři: Thomas Pucher, Alfred Bramberger, Martin Mathy, Maria Richter-Trummer, Hans Waldhör, Ingmar Zwirn, David Klemmer, Christof Schermann, Boris Murnig, Sahar Arjomand Bigdely, Thomas Zach
Statika:
Peter Mandl ZT GmbH
Plocha: 1400 m²
Foto: Andreas Buchberger







 

 


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Administrativa

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře

25. 5. 2020 17:38:58

Re: Interiér rodinného domu

Jako uživatelka bych měla k Vašemu návrhu několik výhrad, ačkoli je interiér na pohled impozantní : 1) podle velikosti ložnice a postlelí odhaduji, že kuchyň bude mít rozměry cca 4x5 m. I když velká kuchyň je krásná, současně by měla šetřit nohy kuchařky, která kromě vaření je možná celý den pracovně na nohou a ještě obstarává malé děti. Víte jak se naběhá s hrncem špaget po kuchyni, než ho někam umístí? A další cca 3 m k jídelnímu stolu, když chce servírovat. Nechtěla bych to. Kuchyň, kde se nestoluje, má být prostorná, praktická, ale ne rozlehlá! 2) Ložnice na opačné straně domu od WC vám nebude vadit, dokud budete mladí a zcela zdraví. Potom si zařídíte raději ložnici v sousední koupelně, než bloudit po celém domě. 3) chválím nápad dvoupostele s prostředním madlem v dětském pokoli. Skvělý nápad s multifunkční a velkokapacitní pohovky s postelemi pro hostinský pokoj (nebo do obýváku). Ale rodičům se dvěma dětmi i stejného pohlaví, bych zcela určitě, po všech svých zkušenostech, doporučila raději dva malé pokojíky než jeden společný. Možná ten společný tak max. max. do 5. třídy. Ale pak by jej muselo být možné rozdělit na dva. P.S. Pohled z pohovky obýváku do přírody může být úchvatný, na krb také. Přesto bych umožnila pro konzervativce i pohled na obrazovku TV - pohovka jak stvořená pro domácí kino! Je mi líto, ale snaha po umění tady, podle mne, převyšuje funkčnost a praktičnost. Měly by být v rovnováze. Člověku běžně nestačí jen se dívat, v bytě musí i příjemně žít.

 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz