Barrandov ve Zlíně

Barrandov ve Zlíně

Zlín

(3. 5. 2021) DOOOM

   
 
 
 
 

Barrandov ve Zlíně

Dům jsme pracovně nazvali podle nedalekého slavného zlínského filmového areálu. Při návrhu jsme se museli vypořádat s minimální velikostí pozemku, který je sevřen výrobní halou a sousedící výstavbou. Odpovědí je jednopodlažní stavba o zalomeném půdorysu. Dům dostal podobu zkosených hranolů z bíle omítnutého zdiva. Díky svému lapidárnímu tvaru působí elegantně a nadčasově. K silnici se otáčí zády tak, aby majitelům umožnil co největší kontakt se zahradou s trojicí mohutných borovic. Přístup je řešen z boku, kde z hlavní hmoty domu vybíhá prodloužená terasa, podepřená dvojicemi subtilních sloupů po obou stranách. Zastřešuje vstup i stání pro auta. Nad hlavní hmotu stavby je v zalomení posazen ze severozápadní strany mírně přesahující zkosený hranol. Opláštili jsme ho cedrovým dřevěným stínícím roštem ve vertikálním rastru, který brání pohledu dovnitř, ale nikoliv ven. Stínění tak pohledově dům propojuje s dřevěnými terasami.


V duchu jednoduchosti a kombinace studených a teplých barev se nese interiér, kterému vládnou podlahy z broušeného betonu a betonové stropy spolu s vestavěným nábytkem z tmavého dřeva. Do domu se vchází přes úzkou halu, hlavní obytný prostor tvoří minimalisticky pojatá vestavěná kuchyně s pracovním ostrůvkem, jídelním koutem a na něj navazující společenská místnost. Zde jsme dosáhli velkorysosti prostoru na nevelké ploše prolomením světlíku ve tvaru kosodélníku, který je i zdrojem nepřímého osvětlení. Světlík i za pomoci otevřeného schodiště vizuálně a hmotově propojuje horní patro s přízemím. Zalomení domu odděluje společenskou místnost od dětských pokojů a koupelny. Kontakt se zahradou umožňují velkorysá hliníková okna. Do ložnice rodičů s šatnou a koupelnou se vchází ze schodiště v obývacím prostoru. Hmota ložnice působí téměř jako pevnost intimity či s nadsázkou řečeno jako kontrolní centrum – ze střešní terasy je výhled na celý prostor kolem domu i na severní svahy luk a lesů u Zlína.

Autorská zpráva
Foto: Studio TOAST

Autoři: Igor Bergmann, Ondřej Lukeš
Stavební část: Ing. Pavel Srba

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2018

 
 
 
 
49.2628942
17.7174689
Barrandov ve Zlíně

Barrandov ve Zlíně
Zlín

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2021 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz