Brooks + Scarpa Architects: Green Dot Animo Leadership High School

Brooks + Scarpa Architects: Green Dot Animo Leadership High School

 
 
 
 

Brooks + Scarpa Architects: Green Dot Animo Leadership High School

Nová škola pro 500 studentů se nachází v drsných podmínkách jižní části Los Angeles takřka přímo pod letovou dráhou do Los Angeles a sousedí s velmi rušnou dálnicí 105 Century Drive.

Architekt: Brooks + Scarpa Architects
Místo: Los Angeles County, Kalifornie, USA
Hlavní architekt: Lawrence Scarpa, FAIA
Architekti projektu: Angela Brooks, AIA, Mark Buckland, Ching Luk
Spolupráce: Brad Buter, Silke Clemens, Emily Hodgdon, Gwynne Pugh, Sri Sumantri
Inženýring: Thorton Thomassetti-Structural
Plocha: 53500 sq ft = 4970 m2
Dokončení realizace: 2013
Foto: John Linden




Návrh byl ovlivněn neworleánskými architekty Curtisem a Davisem, kteří v 50. letech minulého století v Louisianě navrhli a postavili mnoho škol. Jejich projekty byly uzpůsobeny tvrdým podmínkám jižního podnebí, aniž by použili klimatizaci. Vytvářeli pro výuku dětí poetické udržitelné (sustainable) prostory plné světla.



Podobně i tento projekt je navržen tak, aby se posílily pasivní udržitelné strategie. Umožňuje bohaté osvětlení denním světlem, přirozené větrání, aniž by bránil výhledům; současně konstrukce sama sebe stíní a podněcuje proudění vzduchu. jižní fasáda je obložena 650 solárními panely, které stíní budovu a vyrábějí 75 % energie potřebné pro školu. Díky těmto strategiím byla emise uhlíku snížena o více než tři milióny liber (= 1 360 777,11 kg).

Cíli projektu bylo dosáhnout nejméně CHPS a/nebo LEED certifikát, vytvořit estetickou stavbu, udržitelnou a za nízké náklady. To bylo zvažováno při každém rozhodnutí během projektování. Naprosto jsme využili výhodu místního teplého klimatu; architekti se vyhnuli idiomu plné „velké krabice“ konvenčních škol na zelené louce. Místo toho je navržen krajinářsky tvarovaný dvůr s multifunkční „tribunou“ terasovitě sestupující do otevřené, ale kryté lobby, mnohovrstevnaté paseo. Škola tak nabývá vzhledu kolegiátního kampusu a projekt je významným přínosem pro životní prostředí – zlepšuje osvětlení denním světlem a přístup k čerstvému vzduchu uvnitř i venku, přitom však výrazně šetří provozní náklady, protože omezuje nutnost uměle osvětlovat a řídit teplo v menších uzavřených prostorech.


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.