Byt Troja

Byt Troja

Praha - Troja

(12. 8. 2019) 0,5 Studio

   
 
 
 
 

Byt Troja

Investor nás oslovil pro rekonstrukci garsoniéry v panelovém domě s výhledem na panorama Prahy. Při řešení malometrážních bytů je důležité zachování volného prostoru pro aktivity obyvatele. Osvědčené postupy našeho studia jsou sjednocení podlahy, použití jednotných materiálů a navržení vestavného nábytku. Základem je sdružování několika funkcí do jednotných bloků.
V bytě byly instalovány tři hlavní úložné prostory. První s pračkou a sušičkou je v pozici za vstupními dveřmi; šatna je určena převážně pro sezónní oděvy. Povrch této skříně tvoří zrcadlo, které opticky zvětšuje vstupní prostor, odkud se vstupuje do koupelny s toaletou a sprchou. Druhá vestavná skříň pro ukládání obuvi přechází ze vstupní chodby do obytné části. Navazuje na ni obslužná kuchyňská část, obsahující vestavěnou troubu, pod níž je výsuvný systém pro potraviny a lednice. Tato dominantní hmota skříně dále pokračuje šatní skříní a prostorem na osobní věci. Třetím úložným prostorem bytu je prostor pod postelí.

V obytném prostoru se spojují funkce přípravy pokrmů a trávení volného času. Pro nové uspořádání bytu bylo nutné změnit pozici kuchyně. Nová vestavná kuchyňská linka je utilitární, avšak navržená tak, aby odpovídala prostorovým potřebám přípravy jídla. Obytný prostor je dále zařízen sedačkou a jídelním stolem. Jedna stěna obytného prostoru byla očištěna a tak se objevil prvek betonu, přirozené nosné konstrukce panelového domu.
Do ložnice se z obytného prostoru vchází skrze posuvné dveře. Spací kout je obložen březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek. Podlahu jsme v celém bytě řešili jednotnou polyuretanovou stěrkou. Povrchy vestavných truhlářských prvků jsou v kombinaci šedobílé a přírodní barevnosti dřeva.
Minimální rozměry garsoniéry jsme využili v maximální možné míře. V realizaci se podařilo dosáhnout cíle vytvořit současně vypadající byt vhodný pro plnohodnotný život. Rekonstrukce bytů v panelových domech jsou v současné době pro architekty výzvou a žádaným úkolem.

Autorská zpráva
Foto: Peter Fabo

 

Autor: 0,5 Studio – Pavel Nový, Vít Svoboda
Plocha: 33 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.