Byt Žižkov

Byt Žižkov

Praha- Žižkov

(12. 8. 2019) 0,5 Studio

   
 
 
 
 

Byt Žižkov

Byt se nachází v nárožním cihlovém domě v blokové zástavbě v Praze na hranici Žižkova a Vinohrad. Nejprve bylo třeba ho očistit od rekonstrukce, která proběhla krátce po roce 2000. Vzhled bytu připomínal koloniální rezidenci a s tím investor nebyl ztotožněn. Pro nové využití byly navrženy drobné dispoziční úpravy. Dispozice bytu byla před rekonstrukcí 4+1, zásahem byl spojen obývací pokoj s prostorem přijímacího salonu a byla přesunuta kuchyně. Mohla tak vzniknout oddělená pracovna a rozlohou bohatý prostor obytné místnosti s kuchyní, jídelnou a prostorem pro sezení. Nová dispozice je nyní 4+kk.
Půdorys bytu se vine přes obě uliční fasády rohového domu a tak je v bytě důležitým místem vstupní hala. Ta je doslova křižovatkou. Z ní vedou dveře do všech důležitých i podružných částí bytu. Dominantní prvkem haly je pro tuto realizaci vyrobená prohnutá liniová světla. Skříň s oblými rohy jsme navrhli tak, aby nebránila v průchodu.
Obytný prostor orientovaný na jih je protknut modrým kvádrem. Ten přechází z části kuchyně, kde slouží pro kuchyňský provoz přes bar orientovaný k jídelně až do obývací části. Zde se promění v zásuvky, které patří ke skrytému pracovnímu stolu. Hmota kvádru je odlehčena vykonzolováním a tak je docíleno efektu částečné levitace. Kuchyně je kompaktně navržena do dvou zón: pracovní ve tvaru písmene U a skladovací. Ta je zabudována do niky ve stěně. Obývací část je vybavena prostornou knihovnou, v níž je umístěn i projektor. Na protější straně místnosti je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci. Jídelna s autorsky navrženou lavicí je v prostoru situována ve výklenku v blízkosti kuchyně. Obytný prostor je akcentován černou tabulovou stěnou pro vzkazy.
V jižně orientované části bytu se nachází také pracovna, přístupná z haly. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou. Prostor pracovny je zařízen minimálními prostředky – stůl, židle, zásuvky a komoda, vše doplněno knihovnami podél stěn. Pracovna má příležitostně sloužit i jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde dvě sklopné postele.
Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj jsou orientované směrem k západu. Proběhla tu pouze základní renovace povrchů a pokoje byly vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem patří koupelna přístupná opět z haly. Koupelna disponuje prostorným sprchovým koutem i vanou. Jsou zde instalována dvě umyvadla, zabudována ve skříni. Pod umyvadly je koš na špinavé prádlo s vhozem. Koupelnový koš je zabudovaný v boxu vedle vany. Pohledový materiál použitý na vestavné prvky je dub, který dodává utilitárnímu prostoru pro hygienu zemitost.

Autorská zpráva
Foto: Peter Fabo

Autor: 0,5 Studio – Pavel Nový, Vít Svoboda
Plocha: 152 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.