BYTOVÝ DŮM, INGOLSTADT

Fotogalerie ke článku (9)

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt

Bytový dům, Ingolstadt - 1. NP

Bytový dům, Ingolstadt - 1. NP

Bytový dům, Ingolstadt - 2. NP

Bytový dům, Ingolstadt - 2. NP

Bytový dům, Ingolstadt - 3. NP

Bytový dům, Ingolstadt - 3. NP
Celá fotogalerie (9)

Bytový dům v Ingolstadtu - prototyp nízkopodlažního kompaktního bydlení.

Autor: Blauwerk — Christian Kern (*1964), Michael Schneider (*1970)

Stavebník: GWG Ingolstadt

Soutěžní tým: Christian Kern, Michael Schneider, Barbara Schneider, Werner Gilles, Ulrike Mertl

Projekční tým: Christian Kern, Michael Schneider, Ulrike Mertl, Paul Dudzinski, Thorsten Schlauersbach, Peter Hess, Daniela Rosenberger, Patricia Costantini

Soutěž: 2001 (1. cena)

Projekt: 2002 — 2005

Realizace: 2003 — 2005

Adresa: Richard Wagner Str. / Aeusserer Buxheimer weg 44-50, Ingolstadt, Bavorsko, Německo

 

Dům vznikl na základě vítězného projektu v soutěži Europan 6 a byl zároveň prvním projektem, který byl podle vítězného návrhu z Europanu v Německu postaven.

Leží při jižní straně frekventované transitní silnice v západní části Ingolstadtu a obsahuje 46 bytů různých velikostí (od 2+kk po 6+kk a od 55 m2 do 100 m2), dvě pronajímatelné jednotky a společné parkování v hromadné garáži. Pestrá je také nabídka venkovních prostorů, které realizací projektu vznikly. Škála počíná veřejným prostorem ulice, pokračuje poloveřejným dvorem vytvořeným na stropě garáží a končí soukromými zahrádkami a lodžiemi.

Koncept domu je ovlivněn jak polohou u rušné komunikace, tak snahou autorů vytvořit prototyp nízkopodlažního kompaktního bydlení, vycházející z typologické formy řadových domů. Typologická forma se propsala do celkového řešení — kaskádovité uspořádání umožňuje dobré prosvětlení všech bytů — a vysoká hlučnost dala vzniknout protihlukové bariéře na severní straně domu — zasklené pavlači, která obsluhuje dvě horní patra.

Dům se skládá ze tří odlišných částí — dvou obytných hranolů spojených v podnoži hromadnou garáží. Severní obytný hranol je čtyřpodlažní. V přízemí a prvním patře — přístupném z ulice — jsou umístěny mezonetové byty a dvě menší komerční jednotky. Ve dvou horních patrech jsou situovány menší byty se vstupy ze zmíněné pavlače. Velká část těchto bytů je řešena jako bezbariérové (podobně je v hojné míře pamatováno na parkovací stání pro vozíčkáře).

Jižní objem je dvoupodlažní a obsahuje mezonetové byty s privátními zahrádkami a přístupem ze dvora nebo přímo z prostoru hromadné garáže.

Technické řešení celého komplexu je německy důsledné a precizní. Velký důraz také architekti položili na energetickou koncepci domu. Hlavní podíl na výsledku je obsažen už v samotném dispozičním řešení — orientace umožňuje v chladnějších obdobích pasivní příjem sluneční energie a v horkém létě naopak brání přílišnému přehřívání. Dále dům obsahuje kromě kvalitní izolace solární panely pro ohřev vody na střeše nejvyšší části domu a systémy ventilace a distribuce teplého vzduchu.

Kancelář Blauwerk byla původně založena kvůli realizaci vítězného projektu z Europanu 6, a protože projekt byl úspěšný i komerčně — všechny byty byly ve velmi krátkém čase rozprodány —, architekti již pracují na dalším obdobném návrhu bytového domu v sousedství.



Zdroj: autorská zpráva, připravil: Jakub Kynčl, Stavba 1/2007

Foto: Stefan Meyer

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*