eMBe pivovar

Mladá Boleslav má svůj první pivovar. Přímo v podhradí, pár minut pěší chůze od Staroměstského náměstí, se nachází historická průmyslová zóna, která nyní prochází postupnou obnovou.
Bývalá barokní sladovna byla v průběhu staletí přestavována k řadě průmyslových účelů, v druhé polovině minulého století chátrala a nyní zde na téměř zapomenutou tradici navázal nově otevřený eMBe pivovar. Vyrábí pět druhů řemeslných piv podle vlastních receptur a součástí projektu je i prostorná restaurace.

Koncept návrhu byl inspirován charakterem města, které je českým lídrem v automobilovém průmyslu. Již samotný název pivovaru je odvozen od jeho jména, nebo chcete-li od legendárního modelu vozu Škoda a tento příběh se prolíná celou jeho identitou. Projekt provází od loga a jeho aplikace až po návrh interiéru.
Když jsem s investorem poprvé prostory bývalé sladovny navštívila, bylo mi jasné, že automobilová současnost Mladé Boleslavi a industriální minulost místa bude hrát v projektu výraznou roli. Model Škoda 1000 MB je opravdu světoznámý designový kousek a když jsme přemýšleli, jak celý koncept pojmout, inspirace touto legendou zvítězila.
U eMBe jsme od začátku spolupracovaly s šéfkuchařem a se sládkem. Konzultovaly jsme s nimi dispoziční řešení, i jak bude probíhat provoz. Šéfkuchař má často vlastní představu, jak bude vypadat menu a jaké vybavení bude potřebovat. A protože jsem v kuchyni dříve často pracovala, vím, že mě vždycky rozčílí špatná a nelogická distribuce pracovních míst a úzké průchody. Z pohledu hosta je často na závadu špatně zregulovaná vzduchotechnika. Nikdo si nechce kazit zážitek z restaurace pachy z kuchyně. Druhá věc je spojená se současným trendem otevřených kuchyní. Vypadá to skvěle, ale pokud se investor rozhodne pro takovou možnost, musí si být jistý, že v zázemí bude všechno v naprostém pořádku. Architekt pak musí přesto v otevřené kuchyni vytvořit místo, kam vidět nepůjde. Kancelář šéfkuchaře nebo například skladovací prostory. To se ale netýká jen kuchyní, jde například i o bary. Často se teď můžeme setkat s rovnými bary bez čela. Zákazník tak vidí barmanům a výčepním přímo pod ruce. Je to trendy, ale vždycky musíme vytvořit místo, kde se budou skladovat obalové materiály, prázdné láhve nebo špinavé sklo. Host by zkrátka od stolu neměl vidět na mytí špinavého nádobí.

Autorská zpráva

 

Autorský tým: studio Konceptual – Ing. arch. Barbora Mluvková, Ing. arch. Ivana Dušičková, Ing. arch. Petra Holasová, Ing. arch. Lucie Opluštilová
Grafická identita projektu: Andreaa Bora

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*