Mladá Boleslav má svůj první pivovar. Přímo v podhradí, pár
minut pěší chůze od Staroměstského náměstí, se nachází historická průmyslová
zóna, která nyní prochází postupnou obnovou.
Bývalá barokní sladovna byla v průběhu staletí přestavována k řadě průmyslových
účelů, v druhé polovině minulého století chátrala a nyní zde na téměř
zapomenutou tradici navázal nově otevřený eMBe pivovar. Vyrábí pět druhů
řemeslných piv podle vlastních receptur a součástí projektu je i prostorná
restaurace.
Koncept návrhu byl inspirován charakterem města, které je
českým lídrem v automobilovém průmyslu. Již samotný název pivovaru je odvozen
od jeho jména, nebo chcete-li od legendárního modelu vozu Škoda a tento příběh
se prolíná celou jeho identitou. Projekt provází od loga a jeho aplikace až po
návrh interiéru.
Když jsem s investorem poprvé prostory bývalé sladovny navštívila, bylo mi
jasné, že automobilová současnost Mladé Boleslavi a industriální minulost místa
bude hrát v projektu výraznou roli. Model Škoda 1000 MB je opravdu světoznámý
designový kousek a když jsme přemýšleli, jak celý koncept pojmout, inspirace
touto legendou zvítězila.
U eMBe jsme od začátku spolupracovaly s šéfkuchařem a se sládkem. Konzultovaly
jsme s nimi dispoziční řešení, i jak bude probíhat provoz. Šéfkuchař má často
vlastní představu, jak bude vypadat menu a jaké vybavení bude potřebovat. A
protože jsem v kuchyni dříve často pracovala, vím, že mě vždycky rozčílí špatná
a nelogická distribuce pracovních míst a úzké průchody. Z pohledu hosta je
často na závadu špatně zregulovaná vzduchotechnika. Nikdo si nechce kazit
zážitek z restaurace pachy z kuchyně. Druhá věc je spojená se současným trendem
otevřených kuchyní. Vypadá to skvěle, ale pokud se investor rozhodne pro
takovou možnost, musí si být jistý, že v zázemí bude všechno v naprostém
pořádku. Architekt pak musí přesto v otevřené kuchyni vytvořit místo, kam vidět
nepůjde. Kancelář šéfkuchaře nebo například skladovací prostory. To se ale
netýká jen kuchyní, jde například i o bary. Často se teď můžeme setkat s
rovnými bary bez čela. Zákazník tak vidí barmanům a výčepním přímo pod ruce. Je
to trendy, ale vždycky musíme vytvořit místo, kde se budou skladovat obalové
materiály, prázdné láhve nebo špinavé sklo. Host by zkrátka od stolu neměl
vidět na mytí špinavého nádobí.
Autorská zpráva
Autorský tým: studio Konceptual – Ing. arch. Barbora
Mluvková, Ing. arch. Ivana Dušičková, Ing. arch. Petra Holasová, Ing. arch.
Lucie Opluštilová
Grafická identita projektu: Andreaa Bora
HEZKÉ.....jen více takových rekonstrukcí.
Myslím, že tvrzení "Počet a rozmístění parkovacích stání bude řešeno s ohledem na místní podmínky a potřeby." je nesplnitelný slib.…
Dobry den,mate prosim jeste v nabidce ronde block? Dekuji Sindelarova
Studie proveditelnosti je nezávazný dokument typu "slibem nezarmoutíš" a už vůbec se v něm nemluví o termínech. Železniční most je…
Tak doufám, že tímto projektem je zachráněn ikonický železniční most pod Vyšehradem - dvakrát za sebou vyhlášená kulturní a technická…