Gran Fierro

Gran Fierro je argentinská restaurace s udržitelnou duší. Oheň je v srdci kuchyně, svítí a ohřívá atmosféru celého místa. Jídlo je jednoduché a chutné, vína elegantní a příjemná, atmosféra teplá a uvolněná a design je silný. Je to konečný účel, který dává smysl všem. Restaurace Gran Fierro se znovuzrodila na nové adrese s posláním podporovat kritické myšlení, aby si každý mohl vytvořit vlastní cestu k lepšímu a udržitelnému prostředí.

Založení studia Formafatal v roce 2015 bylo provázeno projektem a realizací interiéru argentinské restaurace Gran Fierro ve Voršilské ulici v centru Prahy. Uplynulo pět let a majitel restaurace Juan Cruz Pacin byl donucen svůj úspěšný podnik přestěhovat na novou adresu, do ulice Myslíkova, nedaleko jedinečné funkcionalistické budovy – galerie Mánes. Architektky ze studia Formafatal se opět zhostily návrhu a v historické budově navázaly na původní koncept Gran Fierra a doplnily jej nové přístupy.

„Snaha o využití vybavení a mobiliáře původní restaurace v jisté míře definovala směr, materiály a základní barevnost interiéru. Do návrhu jsme vsadili nové prvky, opět odkazující na surové stavební materiály, které ovšem dostávají novou funkci. Obnažené ocelové HEB nosníky slouží jako podnože k lavicím, roxorové tyče opticky předělují prostor v jeho částech nebo je z nich navržená velkorysá vinotéka přes celou stěnu a kari sítě slouží jako treláž pro zelené rostliny a oplocení zahrádky. Nově se objevují betonové tvarovky, ze kterých jsme vytvořili dekorativní předstěnu ve vstupní části restaurace. Tato stěna je symbolickým odkazem nového přístupu – nejen architektonického návrhu, ale především nového smýšlení a filozofie Gran Fierra a jeho majitele, který vyměnil dřevěné uhlí za bio uhlí. V Gran Fierru ho začali sami vyrábět z dřevního odpadu z kuchyně. Proto uvnitř každé betonové tvarovky levituje uhel, stěna je jako vitrína, uhel je jako šperk. S tímto vizuálním konceptem pokračujeme i do zadní části restaurace, kde je z uhlů zavěšená klenba jednoho ze salónků,” uvádějí autorky návrhu.

Restaurace je rozdělena na tři části: hlavní prostor s integrovanou otevřenou kuchyní, venkovní zahrádka se zimní zahradou a zadní trakt s VIP salónky.

„Když jsem se dozvěděl, že musím Gran Fierro přemístit do jiného prostoru, cítil jsem, že nový design by měl překonat ten stávající. Ale zároveň to muselo zachovat pocit toho starého. Mohl jsem tedy architektkám z Formafatal pro tuto práci věřit jen proto, že skutečně rozumí významu, který stojí za designem Gran Fierro. Restaurace prošla transformací, kterou bylo třeba vyjádřit designem. Návrh stěny s dřevěným uhlím spustil jednu z největších proměn prostoru,“ dodává Juan Cruz Pacin.

Tisková zpráva
Foto: BoysPlayNice


Klient: Juan Cruz Pacin
Autor: Dagmar Štěpánová, Iveta Tesařová
Zastavěná plocha: 445 m2
Hrubá podlahová plocha: 390 m2
Užitná plocha: 314 m2

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*