Inspekce upozorňuje stavebníky na povinnou ochranu rorýsů

Fotogalerie ke článku (1)

Rorýs obecný (Apus apus), zdroj: TZ ČIŽP

Rorýs obecný (Apus apus), zdroj: TZ ČIŽP
Celá fotogalerie (1)

Se začátkem sezony zateplování panelových domů upozorňuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) stavebníky na povinnou ochranu rorýsů.

Tito drobnější tmaví ptáci se srpovitými křídly a lehce vykrojenými ocasy přilétají do Česka v dubnu z Afriky a často hnízdí v pláštích střech, kam se dostávají větracími otvory umístěnými pod samým okrajem střechy. Otvory stavebníci při zateplování zaslepují mřížkou nebo izolací, hnízdiště jsou tak zničena a někdy se stane, že za mřížkou zůstanou zazděná mláďata.
Inspekce každý rok stavebníkům radí, jak rekonstruovat šetrně, aby hnízdiště nebylo fyzicky zničeno. "V případě, že stavebník hnízdiště zničil či kvůli opravám ptáci uhynuli, ČIŽP uloží pokutu, protože rorýs je podle zákona druhem ohroženým požívajícím zákonné ochrany. Výše uložené pokuty může dosahovat v případě právnických osob až dva miliony korun," píše se na internetové stránce ČIŽP.
Pokud majitel domu plánuje rekonstrukci a našel v něm rorýsí hnízdo, ještě před začátkem oprav musí požádat na krajském úřadu o výjimku z ochranných podmínek rorýse. Výjimka stanoví, kdy a jak je možné rekonstrukci provést. Dodržováním jejích podmínek se majitel vyhne riziku postihu ze strany ČIŽP. Teprve po udělení výjimky je možné začít s rekonstrukcí. Prioritou při zateplení domů je ponechání volných vletových otvorů.
Rorýsi původně žili ve skalách, zhruba před 100 lety je vyměnili za městské prostředí. Na rozdíl od dalších drobných městských ptáků rorýsi neumějí chodit, od čehož je odvozeno i jejich latinské jméno apus čili beznohý. Vynikající letci mají speciální nároky na bydlení, protože po malých nožičkách se na zemi mohou pouze plazit a i drobné zábrany jim v "chůzi" vadí. Mláďatům se rorýsi věnují déle než ostatní druhy, protože ptáčata se musejí ihned po opuštění hnízda v letu vyrovnat svým rodičům.
Hejna rorýsů opouštějí Česko už koncem července. Ačkoli páry rorýsů tráví zimy odděleně, na stejná místa se partneři vracejí založit rodinu pravidelně.
Na fasádách domů po rorýsech nezůstávají stopy. Tito ptáci nepřenáší na člověka žádnou známou nemoc ani parazity. Mláďata v hnízdě jsou velmi tichá.

 


Zdroj: Zpráva ČTK, rem hš, 23. dubna 2008.

Více na stránkách České inspekce životního prostředí (PDF)

 

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*