(ČTK) – Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších pomalu stává
Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první
zmínky, patří mezi národní kulturní památky. Jeho majitel Jiří Krch ho s
kamarády postupně opravuje. „Myslím, že máme práci ještě na několik
let,“ řekl ČTK.
Mlýn stojící nedaleko Jablonce nad Jizerou je jedinečnou ukázkou
lidové roubené architektury ze druhé poloviny 18. století. Nejstarší
dochovaná část pochází z roku 1767. Mlýn byl původně dvoupodlažní. Rod
Janatů, který ho vlastnil po čtyři generace od roku 1841, objekt výrazně
rozšířil a přibyla další tři podlaží. Provoz mlýna byl ukončen před 66
lety, úředním výnosem 13. srpna 1951. Podařilo se v něm ale zachovat
kompletní technologii, nabízí tak unikátní doklad historie mlynářského
řemesla. „Snažíme se to nedělat jako klasické muzeum, ale když
návštěvník přijde, aby měl pocit, že tam někomu před hodinou upadla
lopata z ruky a že se v mlýně normálně žije,“ uvedl Krch.
Mlýn vlastní od roku 2006 a s kamarády se snaží jednotlivé části
mlýna postupně zprovoznit. Letos se jim například povedlo znovu roztočit
mlýnské složení z první poloviny 19. století. Funkční je i historický
motor, který sloužil jako pomocný pohon pro mlýn v létě při nedostatku
vody. Předchozí majitelé totiž byli velmi pokrokoví. Šestimetrové vodní
kolo nahradila Francisova turbína o výkonu deseti koňských sil už v roce
1920. Pomocný dieselový agregát Slavia si pořídili pro období sucha a
nutné údržbové práce na náhoně. „V mlýně je i elektroinstalace z roku
1906. Byla jedna z prvních v kraji a stále funguje,“ řekl Krch.
Postupná obnova mlýna umožňuje majiteli a jeho pomocníkům
seznámit se se starými řemesly. Od starého řemenáře se třeba učili, jak
se sešívají a nastavují řemeny. Jedním z plánů je nyní zprovoznění velké
chlebové pece, ve které se peklo pečivo pro domácnosti z celého údolí.
Vyhlášené byly svatební koláče. „Jestli budeme zatápět pec, tak budeme
muset sehnat někde pekaře, aby nás naučil, jak se zadělává a peče
chleba,“ dodal majitel.
Mlýn zatím pevnou otevírací dobu nemá, dovnitř se zájemci dostanou po předchozí telefonické domluvě.
„Mlýn zatím moc známý není, ale lidí pomalu přibývá,“ uvedl Krch. Za
léto mají podle něj do 1000 lidí. Zhruba polovina jich přijde při
červencovém dřevosochání, které se koná ve Starém kravíně v nedalekém
Františkově. Několik akcí se koná ve mlýně i mimo letní sezonu. Letos na
jaře se tam například konala zabíjačka a třeba o prvním adventním
víkendu tam bude pečení vánočních perníčků.
Doplněno Stavbaweb:
www.janatuvmlyn.cz
Přehledně zpracované podrobné informace najdete v databázi vodních mlýnů zde:
Vodní mlýny: Janatův mlýn v Buřanech
Tak si říkám, nakolik je takto nasvícená katedrála autentická, jestli má tu správnou atmosféru. Nebo jestli by ji původní stavitelé…
Ostrava to udělala chytře a tím, že počkala, objevila a mohla vyřešit i novodobý problém se zásilkovými boxy.
Bez ohledu na hodnocení co je hezké má tahle lávka ohromné plus hlavně pro děti, a to v průhlednosti zábradlí.
Nádhera! jaká lehkost oproti tuposti lávky v Praze mezi Karlínem a Holešovicemi !!!!
Tohle by člověka jen naštvalo. Prý sociální bydlení, takže předpokládám i cenově dostupné, a při tom nejmenší byt má 58…