LAN Architecture: tělocvična v Chelles u Paříže

Nová tělocvična a úprava náměstí před radnicí v padesátitisícovém městě východně od Paříže



LAN Architecture realizovali tělocvičnu vprostřed historické struktury Chelles. Tělocvična je "neprůhledná", naopak odráží okolní scénu.
 
Zadání požadovalo vytvořit architektonický objekt, který by se stal prostředníkem mezi odlišnými budovami místa. Architekti navrhli do volného prostoru jednoduchý, nevtíravý objem rovnoběžně s radnicí a se školou. Před halou vzniklo náměstí, které slouží jak školákům, tak milovníkům umění.
 
Sportovní hala neměla navenek prozrazovat svůj účel. Dvouvrstvá fasáda má ocelovou konstrukci se skleněnými panely, v druhé vrstvě je měď, která způsobuje zbarvení a zrcadlení fasády. Ve dne tělocvična odráží své okolí. V noci světlo uvnitř a dřevěné panely interiéru předvádějí jinou optickou hru a dávají tušit o dění uvnitř. Dřevěné panely v interiéru jsou ochranou před létajícími míči.
Budova je navržena a realizována jako energeticky vysoce účinná.

Program sestává ze tří různých částí ve dvou objemech: mutisportovní hale (1100 m²), která tvoří hlavní objem a obsahuje i kanceláře vedení, logistické a servisní prostory (406 m²) a v přilehlém prostoru o velikosti 289 m² (šatny, sprchy atd.). Všechny části jsou vizuálně propojené.



přízemí tělocvična a esplanáda - sirtuace
 
Fotograf: Julien Lanoo











 

 

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*