Rajská budova VŠE

Fotogalerie ke článku (4)

Rajská budova VŠE

Rajská budova VŠE

Situace

Situace

Řez

Řez

1. NP

1. NP
Celá fotogalerie (4)

Adresa: Vysoká škola ekonomická v Praze, nám. Winstona Churchilla 4, Praha 3
Investor: Vysoká škola ekonomická v Praze
Autor: Vít Vencour
Spolupráce: David Kotlán, Jana Finková, Radek Maleček
Interiér společenských prostorů: David Titz, Roman Husár, Tomáš Stár
Interiér kancelářských prostorů: Adriana Tinthoferová
Projektant: Atelier WIK, s. r. o.
Stavební část: Radek Maleček, Tomáš Kulíček, Roman Stoklasa
Interiér: Archicon, s. r. o.
Statika: Jan Perla, Jan Dvořák, Jaroslav Lacina
Dodavatel: Sdružení Rajská budova VŠE — Imos, a. s.; PSJ holding, a. s.; Strabag, a. s.
Termíny: projekt 2000-2003, realizace 2004-2005
Zastavěná plocha: 3821 m2
Celková podlahová plocha: 20 450 m2
Celkový obestavěný prostor: 106 880 m2
Náklady na m² podlahové plochy: 34 229 Kč/m2
Náklady na m³ obestavěného prostoru: 6080 Kč/m3
Celkové náklady: 650 mil. Kč

Nosná konstrukce: Monolitická železobetonová konstrukce deskového skeletu se ztužujícími jádry komunikačních prostor, velká posluchárna je navržena jako prostorová ocelová konstrukce. Nástavba menzy je tvořena ocelobetonovými sloupy z válcovaných hraněných silnostěnných trubek, které jsou z požárních důvodů vyplněny betonem. Na sloupech spočívá ŽB monolitická deska, předpjatá, různé tloušťky (dle rozpětí) a vylehčená umělohmotnými tvarovkami U-BOTT.
Výplně otvorů: Veškeré prosklené konstrukce jsou navrženy v systém SCHUCO.
Střecha: plochá, nevětraná
Příčky: z cihel POROTHERM nebo sádrokartonové

Autor fotografií: Zdeněk Náplava
 
 
Objekt Rajské budovy je situován v zadní části areálu VŠE na Žižkově vedle stávající studentské menzy a je koncipován tak, aby k tomuto objektu působil jako protiváha přes nižší spojovací hmotu. Jádrem celého řešení je dvorana v úrovni 1. NP, která je přímo napojená na menzu a vstupním koridorem mezi posluchárnou B a C je propojená se stávajícími objekty školy. K této dvoraně jsou situovány prostory s největší koncentrací studentů (velká posluchárna, střední posluchárny a učebny). Součástí stavby je stupňovitý přednáškový sál, také přístupný z dvorany.
Hlavní hmota je ve formě hrubého kvádru s vnitřním atriem, který je v rozích vylehčen prosklenými „věžemi“. Objekt je celý podsklepený až k menze a má čtyři plná nadzemní podlaží a částečné 5. NP. K menze přiléhá nižší část, zahrnující pouze suterén a přízemí.
Nad studentskou menzou je nastaveno jedno podlaží, kde jsou situovány společenské prostory školy (zasedací místnost, akademický klub) s venkovní terasou a atraktivním výhledem na Prahu a Hradčany a dále je zde centrum tělesné výchovy se sportovním sálem a fit centrem.
Objekty jsou charakteristické svými keramickými fasádami v cihlovém odstínu, navazujícími na stávající část areálu. Dalšími prvky na fasádách i v interiéru, které mají dodat výraz soudobé transparentnosti a celkové lehkosti, jsou bohaté prosklení a uplatnění kovových konstrukcí v typickém stříbřitém odstínu.
 

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*