Univerzitní centrum ve Zlíně

Fotogalerie ke článku (1)

Univerzitní centrum ve Zlíně  (zdroj: Univerzita Tomáše Bati)

Univerzitní centrum ve Zlíně (zdroj: Univerzita Tomáše Bati)
Celá fotogalerie (1)

Zlínská Univerzita Tomáše Bati otevřela Univerzitní centrum

Zlínská Univerzita Tomáše Bati 17.6.2008 slavnostně otevřela Univerzitní centrum. Budova, která za 18 měsíců vyrostla v centru Zlína, přišla na 379 milionů korun, výraznou část peněz poskytlo ministerstvo školství. Většinu prostor zaujímá univerzitní knihovna, v další části bude sídlit rektorát.

"Já jen doufám, že ta budova nebude křičet a říkat 'Já jsem nová', ale že si podá ruku se starou zlínskou zástavbou," řekla novinářům autorka projektu, architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná.

Univerzitní knihovna získá v nové budově především mnohem větší, modernější a důstojnější prostory; stávající místnosti už nevyhovovaly. Sídlit bude v pěti nadzemních podlažích a jednom podzemním.

Důvodem pro její vybudování byl především razantní nárůst počtu studentů. V roce 2000 jich univerzitu navštěvovalo 2600, letos je jich už 11.500. Rozvoj vysokého školství vyžadoval také kvalitnější zázemí knihovny i její vyšší úroveň, včetně usnadnění přístupu k multimediálním databázím prostřednictvím vysokorychlostního internetu. Stávající prostory se však potýkaly i s nedostatkem plochy vzhledem ke kapacitě skladů a depozitářů, která byla již zcela vyčerpána.

Univerzitní centrum vytvoří v budoucnu spolu s Kongresovým centrem, které v těsné blízkosti staví zlínský magistrát, společný komplex. Jiřičná se při jeho řešení nechala inspirovat školami, které na místě stály již v éře T. G. Masaryka. "Měly naprosto neobyčejný koncept takzvaného ypsilonu, který se v urbanistickém komplexu neobjevil v žádném městě mezi dvěma světovými válkami. Tyto budovy byly jen chodba a učebny po obou stranách. Kongresové i Univerzitní centrum jsou budovy jaksi tlustší, ale rozhodně koncept ypsilonu zachovávají," řekla architektka.

Stavbu Kongresového centra město zahájilo před dvěma lety. Stavbaři loni na podzim dokončili technologicky náročnou podzemní část objektu. Náklady na projektovou přípravu, přeložky inženýrských sítí a stavbu podzemní části, kde jsou mimo jiné parkovací místa, činily asi 180 milionů korun. Od státu radnice získala přibližně 40 milionů. Na další etapu radnice chce část prostředků získat z dotací Evropské unie. V objektu najde nové prostory i zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů.

Zdroj: Zpráva ČTK 17.6.2008


Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*