V
rámci závodu Knauf v Praze-Kbelích se během léta minulého roku rozběhla výroba expandovaného
perlitu, a to na zcela jiné úrovni, než jakou běžný trh dosud znal. Tento
projekt je logickým pokračováním investice do již vzniklého společného podniku
LBK Perlit, s. r. o. Firmě Knauf se podařilo koupit jedinečnou technologii na
expandování perlitu od rakouské firmy Bublon.
Vertikální
expanze
Klasická technologie na expandaci
perlitu spočívá v tom, že se frakce této suroviny vhání do plamene, kde dochází
k šokovému ohřátí materiálu. Perlit jako přírodní hornina v sobě krystalicky
váže vodu, kterou získala, když se kdysi láva vlila do vody. Hmota perlitu se
nataví a vnitřní vázaná voda se změní v páru. Tato pára se dere na povrch, čímž
„nabobtná“ perlitové zrno a vytvoří jeho charakteristický velmi porézní povrch.
Někdy je tlak páry tak velký, že dojde k destrukci samotného zrna, čímž vzniká
část perlitového prachu. Při procesu – expandování – může zrnko perlitu zvětšit
až čtyřnásobně svůj objem. Zásadní nevýhodou tohoto zpracování je, že expanze
se velmi těžko kontroluje, také maximální velikost frakce perlitu je omezena a
expandovaná zrníčka nemají sourodý tvar. Firma Bublon přišla však s nápadem na
technologii, při které lze expandování exaktně regulovat, a dokonce zpracovávat i jiné frakce této suroviny, což dříve nebylo
možné. Celý proces jednoduše obrátili.
Princip této pět let staré
technologie spočívá v tom, že se do vertikální elektrické pece plní perlit v
horní části a dolů padá gravitačně,
navíc za pomoci menších podtlaků (podtlak vzduchu je pouhých několik desítek pascalů).
Ohřev pece je elektrický, protože tak je snáze a přesněji regulovatelný než u
pece plynové. Samotná pec je zhruba 7 metrů vysoká a je rozdělena do sedmi teplotních
zón. Každou zónu lze samostatně nastavovat a kontrolovat pomocí teplotních
čidel. Zatímco v horní části bývá teplota okolo 800 °C, dole je až 1100 °C. Záleží
na tom, jaká frakce perlitu se bude expandovat. Ve srovnání se starou
technologií je perlit, než projde pecí nahoře, předehříván, což opět přispívá k
lepším výsledkům. Další „vychytávkou“ je slinování povrchu perlitu v poslední
fázi expanze. Tento proces uzavře takřka všechny póry vytvořené vodní párou a
vytvoří pevnou „šlupičku“ na povrchu zrna. Jakmile perlit, nyní již
expandovaný, klesne do dolní části pece, je za pomoci ventilátoru vháněn do
cyklonu. Tam se díky rozdílné kinetické energii
postupně oddělí „zrnka“ od vzduchu. Následně je perlit dopravován do zásobníku,
zatímco vzduch prochází filtrem. Přestože je celý process kompletně řízen
počítačem, je dole celkem šest inspekčních okének,
která slouží k vizuální revizi procesu. Ke kontrole slouží také čtvery
otevírací dvířka, kterými se odebírají vzorky již expandovaného perlitu.
Proč
je Knauf Perlit lepší?
Je logické, že pokud lze
přesně kontrolovat celý proces expandování, zejména změnou teplot, lze
dosáhnout rozdílné frakce – čili sami určíme, jak moc perlit „nabobtná“. Na
novém zařízení se budou zpracovávat tři frakce volně loženého Knauf Perlitu. To
znamená: K-Perlit F (ze surové frakce 0,15 až 0,3 mm), K-Perlit M (ze surové
frakce 0,3 až 0,5 mm) a K-Perlit C (ze surové frakce 0,5 až 0,7 mm). Namístě je
připomenout, že již surový Knauf Perlit se pečlivě upravuje v závodě na
Slovensku tak, aby se eliminovaly prachové části a rozšířila se nabídka
jednotlivých frakcí. Do pece se tak dostává velmi čistá surovina. Nová
technologie nabízí zcela jinou kvalitu expandovaného perlitu. Konkurenční
perlit obsahuje, jak již bylo řečeno, velké množství jemného prachu. Perlit
obecně je take velmi nasákavý (až 300 % objemu) a v kombinaci se šupinkovitým
tvarem prachových zrníček do značné míry ovlivňuje chování výstupního produktu.
Pokud se běžný perlit dávkuje do směsi, výrazně zvyšuje spotřebu záměsové
(reologické) vody. Část této záměsové vody je „ztracena“ na smočení perlitového
prachu, který má velký měrný povrch, další část vody je nasáta do porézní
struktury perlitu a není nijak využita. Další negativní jev je, že k sorpci vody
dochází dlouhodobě. To znamená, že zpravidla dochází k postupné ztrátě
zpracovatelnosti v čase s tím, jak je další a další voda „vsakována“ do
perlitu. Knauf Perlit je však takřka bezprašný a zrna jsou skoro nenasákavá.
Potřeba záměsové vody je tím pádem nižší a nedochází k negativní ztrátě
zpracovatelnosti v čase.Proto je použitelný i v aplikacích, kde dříve běžně
vyráběné perlity nešly aplikovat. Jak perlit v Bublonu prochází jednotlivými teplotními
zónami, dochází k souměrné expandaci, takže zrníčka jsou symetrická, jejich
povrch je sklovitě slinutý a také několikanásobně pevnější. To rovněž ovlivňuje
kvalitu budoucího výrobku stejně jako odolnost perlitu při transportu.
Nové
možnosti a nové receptury
Kapacita zařízení na
expandaci perlite v závodě Knauf ve Kbelích je až 2800 m3 za měsíc. Primárně
bude takto zpracovaný perlit sloužit k výrobě sádrových omítek Knauf, které
jsou na trhu velmi populární.
S novým perlitem budou omítky
lépe zpracovatelné a budou mít lepší vydatnost. Tím však využití perlitu
nekončí. Nová technologie otevírá další široké možnosti, a to nejen ve
stavebnictví. Ale o tom zase až příště.
www.knauf.cz
Ivan Sklenář, Lukáš Veverka
I když tomu říkají mobiliář, tak bych přála nám všem, aby měl výsledek stejné kvality, jako svého času dostavby od…
Připadá mi to, jako ba tahle dispozice nepočítala s dětmi. Všechny ložnice (tedy i dětské pokoje) jsou hned u vchodu,…
Proč by Správu železnic měla zajímat rekreace Pražanů?
Přemístění mostní konstrukce přece nejde srovnávat s destrukcí budov. Ta konstrukce zůstane zachovaná a dokonce bude i dál sloužit svému…
Velmi pěkné ale pro člověka pracujícího rukama nedostupné.