Výběrové řízení – Svatopluk Sládeček, Alice Šimečková/ New Work

Fotogalerie ke článku (18)

New Work - zákres

New Work - zákres

Situace - širší vztahy

Situace - širší vztahy

Situace

Situace

Axonometrické pohledy

Axonometrické pohledy

Model (Svatopluk Sládeček - vinařství Sonberk)

Model (Svatopluk Sládeček - vinařství Sonberk)

Model (Svatopluk Sládeček - vinařství Sonberk)

Model (Svatopluk Sládeček - vinařství Sonberk)

vizualizace

vizualizace

vizualizace

vizualizace

vizualizace

vizualizace

1. NP

1. NP

2. NP

2. NP

3. NP

3. NP

4. NP

4. NP

5. NP

5. NP

řezy

řezy

řezy

řezy

pohledy

pohledy

pohledy

pohledy
Celá fotogalerie (18)

Architektonická a stavební studie na vinařství Sonberk - objekt pro výrobu, skladování a prodej vína.

AUTORSKÁ ZPRÁVA - VINAŘSTVÍ SONBERK

Záměr
Nalézt řešení jako výslednici využití sklonu terénu ke vhodnému vertikálnímu rozmístění provozů , snahy založit je pokud možno přímo na rostlém terénu a využít tepelně-izolačních vlastností zeminy. Vytěženou zeminu použít na místě, neodvážet, neměnit výrazně přirozený sklon terénu. Zajistit hladký průběh dopravní obsluhy bez nutnosti přídavných technologických zařízení/ např. výtahy a dopravníky/.Vytvořit závětří, úkryt, ulitu pod hřebenem v pravém horním rohu území tak, aby celý sad byl před očima.

Umístění a doprava
Objekt je situován v severovýchodním rohu sadu. Příjezd od stávající účelové komunikace na západě jejíž trasa a návaznost na státní silnici vychází z dostupné UPD/může být i jiná/ vede po vrstevnici novou komunikací dlouhou asi 400m. Osobní doprava a dopravní obsluha jako obousměrná přijíždí a parkuje na nádvoří objektu. Doprava surovin /hroznů/ , materiálů /lahví/ a hotového výrobku objekt objíždí jednosměrně podle hodinových ručiček. Napřed nahoru nad objekt, kde je plocha pro manipulaci s hrozny a díle ze svahu dolů kde se na konci nachází lahvovna a výdejní sklad, potom komunikace vyjíždí nahoru po svahu, kde navazuje na příjezdovou. Spád cesty je 12.5%. Považujeme za úsporné sloučení úpravy terénu bezprostředního okolí budovy a vybudování komunikace, která jako objízdná zmenšuje nároky na plochy pro otáčení a vyhýbání se mechanizmů, jenž by vždy znamenala zásah do přirozeného sklonu terénu.

Popis objektu
Zdánlivě tvoří areál dvě hmoty. Jednotraktové výrobní a skladovací prostory začínají „nahoře“ na svahu, na severní straně rovnoběžně s příjezdem, potom se otáčejí po svahu dolů, podobně jako závit spirály a zabíhají pod sebe. Vnitřní strana závitu se odehrává podle oválu zatím co vnější dle elipsy. Prostory navazují následně: tech. zázemí, mechanizmy, lisovna v úrovni nádvoří , o 3.5 m výše je situována manipulace s hrozny a třídící stůl či násypník, tanková hala o 4m níž než lisovna, lahvovna potom o dalších 3.5m níž, sklad láhvových vín /pod nádvořím/ v úrovni lahvovny a nad navazujícím výdejním skladem vyrůstá vertikální hmota „společenské části“. Jde tedy o jeden objekt plynule průchozí.
Lisovna je široká 8m při výšce 3.5m, tanková hala je široká 8 až 11m při výšce 5 až 6.8m, lahvovna má šířku 8m a výšku 4až 6m. Výměry jsou dodrženy dle zadání
Plochy lisovny a krytá plocha pro mechanizaci se prolínají tak, že výměra lisovny pro dosažení požadovaného rozměru počítá s dočasným přiřazením plochy mechanizace. Lahvovna, sklad lahvových vín a výdejní sklad na sebe navazují a mohou se variabilně překrývat.
„Společenská“ část do které se nastupuje v úrovni nádvoří má skrze zrcadlo schodiště průhled přes všechna podlaží. Od bytů v nejvyšším podlaží po sklepy , od výhledu na vinice k láhvím v podzemí. Tento prostor bude náročný na kvalitní řešení interiéru. Je zde ponechána prostorová rezerva pro vybavení výtahem.

Materiály a konstrukce
Svislé konstrukce technologické části /převážně pod terénem/ budou zděné nebo betonové, zastřešení bylo s nosnou konstrukcí betonovou žebírkovou, střecha obrácená s izolačním zásypem a dlažbou či zatravněním. Prostorová rezerva na k-ci střechy uvažuje 1m.
Konstrukce společenské části by mohla být s užitím materiálů lehčích, oceli a dřeva.
Plášť je zatím uvažován dřevěný odvětraný, neboť bude dobře řešit přechod konstrukcí pod terénem a přiizolovaných nad terénem.
Pro celkové vyznění objektu není užití nějakého konkrétního povrchu rozhodující. Lze si představit více materiálových variant

Výkaz ploch a objemů
ZASTAVĚNÁ PLOCHA:
Sklad lahvových vín — sklep 314,4 m2
Technologický-výrobní objekt 808,7 m2
 Společenská část 100 m2
ZP CELKEM 1223,1 m2

OBESTAVĚNÝ PROSTOR:
Sklad lahvových vín — sklep 1572,0 m3
Technologický-výrobní objekt 4043,5 m3
Společenská část 2238,5 m3
OP CELKEM 7854,0 m3

UŽITNÁ PLOCHA:
Sklad lahvových vín 263,0 m2
Dílna,denní místnost brigádníků se soc.zázemím 23,8 m2
Sklad nářadí 25,1 m2
Lisovna (z toho 88 m2 krytá plocha mechanizace) 177,0 m2
Zádveří + schodiště do tankové haly 16,4 m2
Tanková hala 300,0 m2
Sklad vinařských potřeb 48,8 m2
Laboratoř 23,3 m2
Komunikace + schodiště do lahvovny 16,8 m2
Strojovna 13,9 m2
Sklad na láhve, kapsle 31,3 m2
Lahvovna 87,7 m2
Výdejní sklad 85,1 m2
Skladník 8,6 m2
Komunikace,wc,schodiště do společenské části 26,2 m2
Technologická část- celkem 884,0 m2


Administrativa 22,2 m2
Šatna zaměstnanců 15,5 m2
Hygienická kabina 2,2 m2
Chodba 5,6 m2
WC zaměstnanců 7,3 m2
Komunikace se schodištěm 29,5 m2
Vinotéka 70 m2
Komunikace se schodištěm 32 m2
Degustační a zasedací místnost 65,4 m2
Sklad 2,5 m2
Kuchyňka 4,5 m2
WC hostů 3,8 m2
Komunikace se schodištěm 29,5 m2
APARTMÁN 1
Pokoj 16,7 m2
Terasa 6,8 m2
Chodba 2,8 m2
Koupelna 4,6 m2
WC 1 m2
Pokoj 16,7 m2
APARTMÁN 2
Pokoj 16,0 m2
Koupelna 4,6 m2
WC 1,0 m2
Terasa 7,8 m2
Pokoj 15,0 m2
Společenská část — celkem 383 m2

UP — celkem 1530 m2

Kvalifikovaný odhad nákladů
Na základě „ukazatelů průměrné orientační ceny za měrnou a účelovou jednotku“ vydáno URS a.s. Praha 2004/1 a podle zkušeností autora byla cena za 1m3 stanovena 2700kč u technologicko výrobní části a 4500 kč u části „společenské“. Dle výkazu ploch a objemů by tedy investiční náklady činily 25 235 000 kč.
Pro spolehlivé dodržení stanovených nákladů by podle autorových zkušeností bylo vhodné obestavěný prostor zmenšit o cca15% což je při navrhované koncepci možné, bez poškození celkového vyznění. Je k tomu ovšem nutná velmi podrobná rozprava se zadavatelem o jednotlivých provozech.

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*