Restaurace Výčep se nachází
v činžovním domě na pražských vinohradech. Naším cílem bylo navrhnout
tradiční českou hospodu s tradičním českým pivem a kuchyní, vše však
v interpretaci 21. století. Snažili jsme se definovat typické prvky české
hospody počátku 20. století a ty pak aplikovat v současném interiéru.
Základním stavebním kamenem je VÝČEP, který návštěvníka vítá hned u vstupu. U
výčepu nesmí chybět místo pro „pivo na stojáka“ a samozřejmě na čepu pořádný
ležák. Zde je to dalešické pivo z nedávno obnoveného historického
pivovaru. Častým prvkem interiérů bylo dřevěné obložení stěn, které je chránilo
před poškozením a parketová podlaha. Jako odkaz na obložení stěn je
v interiéru použit zelený pás z omyvatelné barvy, který se vine celým
prostorem a propojuje jinak materiálově zcela odlišné stěny do jednoho celku.
Na podlaze jsou použity dubové vlýsky poskládané do tradičního stromečku.
Nábytek je kombinací atypických dřevěných lavic a stolů a typicky hospodských
židlí TON banana v tmavě hnědé barvě. Nedílnou součástí pravé hospody je i
salonek, ten nemůže samozřejmě chybět ani ve výčepu, jsou zde použita křesílka
33 a dřevěný kazetový strop s neonovým svítidlem od Vojtěcha Káleckého.
Vojtěch navrhl též liniová svítidla nad lavicí, které se táhnou od vstupu přes
celý prostor restaurace. Ostatní svítidla jsou skleněná, s tradičním
tvaroslovím od českého výrobce Osmont. Na celý výčep dohlíží Bohumil Hrabal,
který je spojen s dalešickým pivovarem filmem Postřižiny.
Celý interiér však tvoří pouze
kulisu pro hlavní atrakci výčepu a tím je bezesporu skvělá kuchyně. Tradiční
české recepty ve zcela novém a neočekávaném pojetí.
AUTORSKÁ ZPRÁVA
Autor: mar.s architects
Klient: FOOD GROUP, s.r.o.
Rok projektu: 2017
Rok realizace: 2018
Rozloha: užitná
plocha 200 m2
Dodavatelé
GD: ARCHATT
s.r.o.
Interiér: element
interior s.r.o.
Atypická svítidla: Vojtěch Kálecký
Gastro: GAST-PRO
s.r.o.
Fotografie: BoysPlayNice
Je to úchvatné.
Na mě to naopak působí jako skvěle odvedená práce. Klasický vzhled hospody v moderní interpretaci. Přitom si z té staré estetiky nedělá legraci, ale zručně ji interpretuje novým způsobem.
Vážení, tak jestli toto považujete za příjemné prostředí restaurace, tak je mi z vás smutno. Interiér působí zoufale a depresivně a není v něm nic hezkého. Co ve vás vyvolává touhu tvořit tímto stylem?