Výčep

Restaurace Výčep se nachází v činžovním domě na pražských vinohradech. Naším cílem bylo navrhnout tradiční českou hospodu s tradičním českým pivem a kuchyní, vše však v interpretaci 21. století. Snažili jsme se definovat typické prvky české hospody počátku 20. století a ty pak aplikovat v současném interiéru. Základním stavebním kamenem je VÝČEP, který návštěvníka vítá hned u vstupu. U výčepu nesmí chybět místo pro „pivo na stojáka“ a samozřejmě na čepu pořádný ležák. Zde je to dalešické pivo z nedávno obnoveného historického pivovaru. Častým prvkem interiérů bylo dřevěné obložení stěn, které je chránilo před poškozením a parketová podlaha. Jako odkaz na obložení stěn je v interiéru použit zelený pás z omyvatelné barvy, který se vine celým prostorem a propojuje jinak materiálově zcela odlišné stěny do jednoho celku. Na podlaze jsou použity dubové vlýsky poskládané do tradičního stromečku. Nábytek je kombinací atypických dřevěných lavic a stolů a typicky hospodských židlí TON banana v tmavě hnědé barvě. Nedílnou součástí pravé hospody je i salonek, ten nemůže samozřejmě chybět ani ve výčepu, jsou zde použita křesílka 33 a dřevěný kazetový strop s neonovým svítidlem od Vojtěcha Káleckého. Vojtěch navrhl též liniová svítidla nad lavicí, které se táhnou od vstupu přes celý prostor restaurace. Ostatní svítidla jsou skleněná, s tradičním tvaroslovím od českého výrobce Osmont. Na celý výčep dohlíží Bohumil Hrabal, který je spojen s dalešickým pivovarem filmem Postřižiny.

Celý interiér však tvoří pouze kulisu pro hlavní atrakci výčepu a tím je bezesporu skvělá kuchyně. Tradiční české recepty ve zcela novém a neočekávaném pojetí.
AUTORSKÁ ZPRÁVA

Autor: mar.s architects
Klient: FOOD GROUP, s.r.o.
Rok projektu: 2017
Rok realizace: 2018
Rozloha: užitná plocha 200 m2
Dodavatelé
GD: ARCHATT s.r.o.
Interiér: element interior s.r.o.
Atypická svítidla: Vojtěch Kálecký
Gastro: GAST-PRO s.r.o.
Fotografie: BoysPlayNice

Komentáře

  1. Čtenář Stavbawebu says:

    Na mě to naopak působí jako skvěle odvedená práce. Klasický vzhled hospody v moderní interpretaci. Přitom si z té staré estetiky nedělá legraci, ale zručně ji interpretuje novým způsobem.

  2. Čtenář Stavbawebu says:

    Vážení, tak jestli toto považujete za příjemné prostředí restaurace, tak je mi z vás smutno. Interiér působí zoufale a depresivně a není v něm nic hezkého. Co ve vás vyvolává touhu tvořit tímto stylem?

Zadejte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*