Cooprogetti arquitectos: Patagonia lodge

Cooprogetti arquitectos: Patagonia lodge

(1. 3. 2013) Patagonský ranč Robinson Crusoe byl postaven jako ubytování pro turisty.

 
 
 
 

Cooprogetti arquitectos: Patagonia lodge

Patagonský ranč Robinson Crusoe byl postaven jako ubytování pro turisty.



Místo: Villa O’Higgins, XI Región de Aysén, Chile
Architekti: Cooprogetti Arquitectos
Autoři návrhu: Fabio Stingo, Gustavo Langerfeldt
Plocha: 540 m2
Realizace: 2010
Foto: Fabio Stingo & Alejandro Macaya


Polohu určují historie a zkušenost. Způsob, jak se stavěly osady a patagonské ranče v těchto vzdálených končinách. Izolované objemy uspořádané tak, aby si vzájemně poskytovaly ochranu. Jednoduché objemy se měly chránit před větrem a umožnit skryté soukromé výhledy do daleka tak, aby příjezd návštěvníka mohl být včas zaznamenán nebo aby obyvatelé byli varováni před nebezpečím, např. požáru. Celoživotní dřina nemá být zničena ostrým světlem nebo plameny.

Naše ubytování je koncipováno také jako jednoduché objemy s tradičním místním měřítkem, ke kterým se připojuje jeden moderní objekt. Pro chaty je použit jeden model a jsou orientovány tak, aby byly chráněny před větrem, deštěm a sněhem. Otevírají se do krajiny tak, aby vzdálené lesy a zasněžené hory tvořily pozadí vyhlídky. Nápad udělat tady oddělené objekty ložnic a klub byl veden myšlenkou zavést návštěvníky hluboko do Patagonie, kde můžou zažít všechna čtyři roční období během jediného dne. To je pro místní kraj charakteristické.

Výběr barvy byl naprosto zásadní věcí. Tmavá, takřka černá na vnějších stěnách a plochách má zabránit tomu, aby se zdůrazňovala přítomnost penzionu v městečku Villa O`Higgins. Celková plocha ubytovny je 540 m2. Návrh a materiály mají vytvářet přátelskou atmosféru. Vizuální dopad má být minimální, spotřeba energie efektivní a bylo třeba se vyhnout topení dřevem v ložnicích, a chránit tak místní lesy, ale i transportu paliva jako plyn nebo benzín z Coyhaique, hlavního města regionu. Takže rozhodnutí padlo na nízkonákladové elektrické přímotopy.

Lokalita je vzdálená a obtížně dosažitelná (540 km z Coyhaique), což jsme považovali za důležitý prvek. Klimatické podmínky určily standardy izolace. Krátká doba na výstavbu a zkušební fázi, omezený počet dělníků a možnost rozšířit stavbu v budoucnu podle potřeby byly také důležité momenty, které jsme brali v úvahu.
Středisko je organizováno do tří budov: dvě s ložnicemi (vždy šest) s vlastními koupelnami. Ložnice mají po 24 m2. Před ložnicemi je společná terasa a zahrada uvnitř skupiny objektů. Hlavní budova neboli klub byla navržena jako velká kůlna s patagonskou halou do ulice a dvěma verandami. V této budově je recepce, místnost pro rodiny, jídelna a malá zimní zahrada, orientovaná na sever. Rovněž kuchyňka a malá spižírna, kde hosté najdou zásoby, což je v těchto vzdálených končinách velmi vítané. Konečně jsou tu i toalety a kancelář. V patře je místnost s mapami, videem, knihami o Patagonii. Nechybí tu pracovní stůl s notebookem. Vedle klubového domu je obslužná zóna s prádelnou pro hosty a místem pro zaměstnance administrativy. Na konci areálu jsou také dvě vany s horkou vodou, hydromasážnemi, vířivkou a ionizačním filtrem.



























 

 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Komerční stavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
Nové komentáře
 
© 2007–2020 Business Media One, s. r. o. Nádražní 762/32, 150 00 Praha 5, e-mail: stavbaweb@bmone.cz